Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Rygning

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære fyr på 19 år

Det lyder ikke til, at det er let for hverken dig, din mor eller din far i øjeblikket. Sikke en bekymring og omsorg du viser for dine forældre. Din kærlighed til dem skinner virkelig igennem i dit brev. Jeg ser tydeligt, at du gerne vil hjælpe dem og løse deres udfordringer.

Jeg kan godt forstå, at du er bekymret for, hvad der vil ske med din far, hvis han fortsætter med at ryge og drikke, især når han også er syg. Det har du sagt til ham, og han ikke reagerer, som du ønsker dig. Han ændrer ikke på noget, og det bekymrer dig og gør dig ked af det. Det kan jeg godt forstå, men jeg tænker, at det er et alt for stort ansvar for dig at skulle hjælpe ham.

Når der er alkoholmisbrug i en familie, så påvirker det hele familien. Det er ikke kun dit fars problem. Din mors og dit liv bliver i høj grad også påvirket af misbruget – også selvom din far ikke ønsker, at det skal gå ud over jer.

Det bliver også tydeligt, når din mor ikke kan overskue at tale om din far, og at hun er så stresset og presset på arbejdet. Jeg håber, at din mor kan tale med sin arbejdsgiver eller sin læge om, hvordan hun har det, så hun kan få hjælp til at håndtere det.

Når voksne drikker så meget, som din far lyder til at gøre, og det har varet så længe, så har de et problem, som de skal have hjælp til at løse. Det er ikke noget, du kan løse for din far. Han skal have hjælp til at holde op med at drikke af nogen, der er særligt uddannede til at hjælpe. Hvis din far ønsker hjælp, så kan han starte med at tale med sin egen læge om det, så sørger lægen for det videre forløb.

Du har helt ret i, at alkohol og rygning ikke er godt for nogen i så stor en grad. Du gør det eneste rigtige ved at forsøge at tale med dem om det – så skaber du åbenhed om deres udfordringer, som jo påvirker hele familien.

Der er også hjælp at hente for dig. Måske har du allerede hørt om Tuba? De rådgiver unge ml. 14 og 35 år, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug.

Du kan få rådgivning anonymt og gratis ved at chatte med en rådgiver eller deltage i en gruppechat. Du kan også skrive til brevkassen eller Ung-til-ung forummet. Tuba har lokal afdelinger over hele landet, hvor de holder drop-in møder, som er en slags foredag, man kan komme til uden tilmelding. Du finder dem her: Tuba

Du skal vide, at du langt fra er den eneste teenager, der rigtig gerne vil have, at forældrene stopper med at ryge. Dine forældre ret til selv at bestemme, om de vil være rygere eller ikke-rygere, men når man er en familie, så påvirker det jo jer alle sammen.

Du viser så stor omsorg over for dine forældre – som jeg også håber, at du kan vise dig selv. Du skriver, at du ikke kan tale om det med nogen. Jeg håber dog virkelig, at du kan bruge dit mod til at tale med nogle venner eller andre voksne, da man ikke skal gå rundt med så store ting alene.

Måske du har en ældre søskende, en moster eller faster, som du kan tale med om det hele? Du kan eventuelt vise dem dette brev, og måske med mit svar? De vil også kunne hjælpe dig med at tale med dine forældre igen om, hvor meget det hele også påvirker dig, så de forhåbentlig får lyst til at få hjælp til det, som de tumler med.

Jeg håber, at du har fået nogen idéer til, hvad du kan gøre. Hvis du har brug for en snak, så er du altid meget velkommen til at ringe til os på BørneTelefonen på 116111. Det er gratis og anonymt!

Mange tanker og hilsner fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat