Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Uvidenhed i undervisning?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 15-årige pige

Det må føles så hårdt, når kontrol med mad og vægt gennem lang tid har brugt den energi, som kunne være brugt andre steder. Som du selv skriver, så har du virkeligt været gennem lort de sidste to år. Det er klart, at du nu har brug for, at skolens lærere og andre omkring jer forstår, at undervisningen kan have negative følger.

Som du selv er inde på, er det vigtigt, at læreren ved dette og sætter sig grundigt ind i emnet. Men det er meget svært helt at styre udenom om triggere i undervisningen, selv for den dygtigste lærer. Der er altid sandsynlighed for, at nogle elever bliver påvirket af triggere i undervisningen, som slet ikke er til at forudse for læreren – eller undgå.

Det skyldes, at nogle børn og unge meget let bliver ramt af trangen til at styre, hvad de spiser. Det kan der være mange grunde til – og det er forskelligt fra person til person. Forskellige personer bliver ramt af forskellige billeder og sætninger, der komme til at fungere som triggere for dem. Ens livsomstændigheder, erfaringer og historie kan også spille ind og forstørre risikoen for, at man blive ramt. Det ved man fra forskning. Der ligger som regel flere ting bag spiseforstyrrelser; der er sjældent én grund.

Det betyder, at det er svært at sige, at undervisningen i sig selv er årsag. Jeg ved godt, at jeg gentager mig selv her; men der er altid risiko for triggere – ligegyldigt hvordan undervisningen er tilrettelagt.

Uanset hvad: Din (jeres) oplevelse af undervisningen kan hjælpe lærerne på din skole til at være mere opmærksomme, så undervisningen bliver bedre. Eller i hvert fald så god som mulig.

Dine lærere har brug for at vide, hvordan undervisningen kan ramme jer elever. Det kan de jo kun vide, hvis du eller andre, der føler sig ramt, fortæller om jeres forløb.  Måske er der ting, lærerne kunne have gjort anderledes eller glemte at tale med jer om? Du formulerer dig godt og klart; Måske kunne du skrive et brev til dine lærere? Jeg tror, de gerne vil kende til dine erfaringer og tanker, så de kan forbedre undervisningen, hvor det er muligt.

Du og dine kammerater kan også gå sammen om at skrive et brev – ligesom du nu har skrevet ind til mig. Det kan føles lettere, når I er flere om at skrive mailen og sende den afsted.

Du ved det sikkert allerede, men du kan tale med en rådgiver på http://LMS , der virkeligt ved noget om at være ramt af spiseforstyrrelser. Her bliver du helt sikkert forstået – og rådgiverne vil tage dine erfaringer og historie alvorligt. Rådgiverne her er de bedste til at komme med råd og forslag til at komme godt igennem en periode, hvor tanker om mad, krop og vægt har vokset sig alt for store.

Du kan måske også tale med rådgiveren på LMS om, hvordan du får skrevet det bedst mulige brev til læreren og får afleveret dine pointer om undervisningen!

Jeg håber, at jeg har hjulpet dig lidt videre, og at du skriver til dine lærere – eller snakker med dem. De har uanset hvad brug for dine velformulerede og skarpe tilbagemeldinger på deres undervisning.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

 

har du en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er alvorlig, og det kræver hjælp fra en voksen. Det er derfor vigtigt at du fortæller nogen om din spiseforstyrrelse. Det er kun din læge, der kan sige, om du har en spiseforstyrrelse eller ej.

En spiseforstyrrelse kan vise sig på mange måder. Det kan være, at du spiser meget, at du næsten ikke spiser, at du kaster op eller at du træner meget.

Nogle beskriver også en spiseforstyrrelse som deres bedste ven, fordi den kan føles tryg. Men de beskriver den samtidig som deres værste fjende, fordi den får dem til at blive syge. Det kan føles hårdt at kæmpe imod sin spiseforstyrrelse, men det er heldigvis muligt at få det bedre.

Her på siden kan du få gode råd mod spiseforstyrrelser, få hjælp til at vende de negative tanker og øve dig i at få et mere positivt selvbillede.

Spiseforstyrrelser Andre der hjælper

Det Mentale Motionscenter

Gode råd og øvelser til at styrke din mentale sundhed
Læs mere

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat