Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Mine tanke

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år.

Det lyder som om, at du godt kan fornemme, at dit fokus på vægt og mad er begyndt at fylde på en måde, som ikke er god eller rar? Hvor er det flot, at du er opmærksom, og at du reagerer ved at skrive herind. 

Hvis man er blevet for tyk på en usund måde, så kan det være godt at tabe sig. Det er ofte noget, som man skal have de voksnes hjælp til, når man stadig er ved at udvikle sig. Men hvis man ikke er for tyk, er det ikke godt at tabe sig. Kroppen har brug for energi, ellers kan man ikke vokse det man skal, få sin menstruation, koncentrere sig og mange andre ting.
Men hvornår er det så ikke længere godt at tabe sig? Det vil jeg prøve at beskrive.

Det vigtigste er, at man selv styrer sit vægttab og ikke lader vægttabet styre en. Med det mener jeg, at det er vigtigt at man kan leve et almindeligt liv, hvor man spiser og hygger sig uden konstant at tænke over, om man kommer til at tage på. Hvis man f.eks. begynder at undgå at være sammen med sine venner, ikke at spise med til aftensmad, have svært ved at koncentrere sig i skolen eller finde på undskyldninger for, hvorfor man ikke er sulten (selvom man er det), så er det vægttabet der styrer én – og det er ikke sundt. Giver det mening?

For mig at se kommer det altså ikke så meget an på, hvor tyk man er. Men mere hvordan man har det, når man taber sig. Kan du følge mig?

Det bedste og mest vedvarende vægttab sker derfor, hvis man laver om på et par enkelte ting. Det kan f.eks. være at cykle til skole i stedet for at blive kørt, eller at spise et æble og et knækbrød til eftermiddagsmad i stedet for to skiver franskbrød med smør og pålægschokolade. De nye vaner bliver en del af ens liv, og man taber sig stille og roligt uden at tænke for meget over det.

Du ved godt, at det ikke er sundt at tabe sig for meget, og at det kan være et problem, at du har tabt dig meget på kort tid. Det er bestemt ikke alle, der selv kan se, når det ikke er godt for dem at tabe sig. Det er rigtig godt, at du kan det. Selvom du måske vejede lidt for meget, så er det ikke godt for dig at tabe dig, når det påvirker din hverdag så meget som det gør. Din far kan ikke se problemet, fordi han ikke ved, hvordan du i virkeligheden har det. Er det mon rigtigt forstået? Det må være hårdt kun at spise 1300 kcal om dagen eller kaste op efter du har spist. Det er ikke meningen, at det skal være sådan.

Det er derfor vigtigt, at du snakker med en voksen om, hvordan du har det. Måske din mor (eller en voksen du har tillid til)? Det lyder som om, at din mor allerede er opmærksom på, hvordan du i virkeligheden har det. Hvis det kan være svært at sige, så kan du måske skrive et brev til hende, eller vise hende det brev du skrev herind og mit svar. I kan også snakke om, hvordan I sammen kan lægge nogle vaner om derhjemme, hvis det kan være en hjælp. Hvordan lyder det? Du kan selv få det bedre ved, at fortælle hvordan du har det. Og måske kan det også indirekte hjælpe din lillesøster, som du så fint er opmærksom på.  

Jeg håber, du har fået nogle idéer til, hvordan du kan komme videre. Og at du vil få hjælp fra en voksen, så du kan få det bedre. Det er dejligt at vide, at der er mange, du elsker omkring dig. Det betyder meget, når man har det svært. Du er altid velkommen til at kontakte os igen, enten ved at ringepål 116 111, eller skrive på sms eller chat. Jeg ønsker dig alt det bedste.

Kærlig hilsen,

BørneTelefonen

har du en spiseforstyrrelse?

En spiseforstyrrelse er alvorlig, og det kræver hjælp fra en voksen. Det er derfor vigtigt at du fortæller nogen om din spiseforstyrrelse. Det er kun din læge, der kan sige, om du har en spiseforstyrrelse eller ej.

En spiseforstyrrelse kan vise sig på mange måder. Det kan være, at du spiser meget, at du næsten ikke spiser, at du kaster op eller at du træner meget.

Nogle beskriver også en spiseforstyrrelse som deres bedste ven, fordi den kan føles tryg. Men de beskriver den samtidig som deres værste fjende, fordi den får dem til at blive syge. Det kan føles hårdt at kæmpe imod sin spiseforstyrrelse, men det er heldigvis muligt at få det bedre.

Her på siden kan du få gode råd mod spiseforstyrrelser, få hjælp til at vende de negative tanker og øve dig i at få et mere positivt selvbillede.

Spiseforstyrrelser Andre der hjælper

Det Mentale Motionscenter

Gode råd og øvelser til at styrke din mentale sundhed
Læs mere

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat