Brev

Hvad skal jeg gøre, K

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej pige på 16 år

Hvor er jeg bare glad for at du skriver herind til os på BørneTelefonen. For jeg fornemmer at du har det rigtig svært og tumler med en masse tanker – som du slet ikke skal gå med alene. Og jeg kan glædeligt fortælle dig, at der er hjælp at hente.

Først og fremmest så lyder det ikke rart at være vokset op med en far, som drikker. Når folk drikker sig fulde, kan man sjældent helt regne med dem og derfor har børn rettigheden til, at få hjælp og støtte når deres forælder drikker. 

Din far skal have hjælp med hans problem – men det er bestemt ikke dit ansvar, men noget som han selv skal være villig til og som han så kan få igennem sin egen læge. Men det ved måske både du og han godt i forevejen?

Det er dog også vigtigt at du som barn til en forælder der drikker får alt den hjælp og støtte, som du har brug for. Du kan kontakte den anonyme rådgivning Hope Ung. Her vil der sidde voksne rådgivere parate til at lytte og give dig nogle værktøjer, som vil være en stor hjælp for dig i din situation. De er vant til at snakke med børn og unge, som har forældre der drikker, så de har en forståelse for og et kendskab til hvor svært det kan være i din situation. Du kan finder deres kontakt oplysninger HER.

Du skal bestemt ikke undskylde eller føle dig unormal på nogen måde, fordi at du nogle gange bliver hurtigere sur, lukker dig inde eller lignende. For det er helt forståeligt og helt normalt, at man kan have en anden adfærd end man ønsker – når ens indre sind er ‘fyldt op’ med tunge og triste følelser og tanker. Derfor gør det mig glad at høre, at du har det godt i skolen. Det er en enormt lettelse, hvis man har bare ét sted i sit liv, hvor man kan være sig selv og uden for store bekymringer. Hold endelig fast i det.

Men for at du kan få det bedre hjemme også, er det vigtigt at du får åbnet op for disse tanker og følelser, så du kan lukke dem ud til nogle andre.

Du skriver at du har det rigtig godt med din mors tante. Det gør mig rigtig glad at høre. Jeg kan jo desværre ikke hjælpe dig med at hun en dag ikke vil dø. Det skal vi alle jo desværre. Men jeg tænker, at lige nu handler det måske om at finde ud af, hvordan I to sammen får den bedste tid nu og her? Besøg hende så meget som du nu kan, foreslå om I skal lave noget i weekenden? På den måde kommer du også lidt væk hjemmefra og kan “føle dig fri”, som du selv skriver.

Måske du kunne snakke lidt med din mors tante omkring dine tanker og følelser?  Hun kan måske hjælpe dig med at skrive et brev til din mor eller med at tage en snak med din mor omkring dig. Ved hun godt, at din far har problemer med alkohol? Og at du ikke føler, du kan tale ret godt med din mor? Som du beskriver din mors tante, lyder hun som en, der rigtig gerne vil lytte og hjælpe, der hvor hun kan.

Det er din mors ansvar at passe på dig og vise dig omsorg. Måske ved din mor ikke, at du føler at hun bedre kan lide din bror? Jeg er sikker på, at hun elsker dig rigtig højt og gerne vil have at jeres familie skal fungere. Det kan være at hun trækker sig – fordi at du måske også har trukket dig fra hende?

Det er vigtigt at I holder sammen og at din mor får kendskab til hvor svært du har det. For jeg tænker at det måske kunne være en god ide, at både din mor, din bror og dig fik noget fælles familie-hjælp. Det kan I få igennem jeres kommune. Familie-hjælp kan være en rigtig god løsning for mange familier i krise, når nu der eksempelvis er et medlem i familien som har et misbrug, som din far.

Du kan på google finde din kommunes hjemmeside, hvor der vil stå et nummer, som du kan ringe til og spørge om hjælp til familier i krise. 

Men familie-hjælp vil kræve, at din mor også er med på ideen og derfor vil mit råd som tidligere nævnt være, at du skal få åbnet op for dine tanker og følelser overfor din mor – eventuelt med hjælp fra din mors tante. 

Jeg håber virkelig det bedste for dig – og din familie.

Du skal vide at du altid kan kontakte os på BørneTelefonen – også på vores chat, SMS og telefon. Din mor er også velkommen til at kontakte os på vores ForældreTelefon på telefon nummer: 35 55 55 57

Kærlig Hilsen BørneTelefonen. 

 

Få en hjælpesætning, der kan minde dig om, at du godt kan klare det, og at du er god nok! Hjælpesætning

Hvilken sætning hjælper dig?