Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Giver snart op

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige 16 år,

Mange tak for dit vigtige og velformulerede brev. Og tak for tilliden.

Det er tydeligt, at du er en virkelig stærk og klog pige, og at du har haft og stadig har nogle rigtig svære og vanskelige forhold hjemme. De voksne der har ansvaret for at beskytte dig og give dig omsorg, har ikke levet op til deres ansvar.

Samtidig har du haft nogle voldsomme oplevelser, med at blive forfulgt og senest at blive overfaldet.

Det er som du selv skriver, alt sammen ting som du både har brug for og ret til at få hjælp til, fra omsorgsfulde voksne.

Jeg kan godt forstå du syntes det er næsten uoverskueligt svært, at skulle bede om hjælp. Alle børn og unge, der har oplevet ting som dem du har oplevet (og dem er der desværre mange flere af, end du måske lige går og tror), kender til netop den følelse: At vide at man har brug for hjælp udefra – Og samtidig ikke turde bede om den.

For hvad vil andre tænke og gøre, hvis du fortæller dem det hele som det er? Vil de forstå? Vil de kunne hjælpe? Hvad hvis det gør det hele værre? Eller hvis hjælpen alligevel ikke hjælper?

Det er naturlige – og kloge – tanker. For der er svært at bede om hjælp når man står med så mange forskellige problemstillinger som du gør lige nu.

Men heldigvis er der hjælp at få. God hjælp. Og vi kan hjælpe dig med, at finde frem til den hjælp du helst vil have.

Det sværeste ved at bede om hjælp, er ofte at tage det første skridt . Men du HAR allerede taget første skridt, ved at skrive til os! Endda et meget velformuleret og nuanceret brev.

Jeg tror at mange der læser det du har skrevet det, vil kunne genkende dine tanker og reaktioner fra sig selv, hvis de også har oplevet svære ting lige fra de var små.

Den måde du har reageret, er tegn på at du er en stærk, sund og klog pige, der har forstået at overleve og passe på dig selv så godt du kunne. Både som lille barn (med at være stille og genert), og frem til i dag (hvor du beskytter din lille niece og på overfladen er en glad og velfungerende pige).

Det er virkelig en stor styrke du har vist. Selvom du lige nu føler, at du næsten ikke kan klare mere. Du har en indre styrke, en fighter og overlever som gør, at du nok skal komme igennem det her, og få fat i den hjælp du har brug for.

Du ser så klart og tydeligt, sammenhægen i dit liv. Og du mærker også hvor svært det er, at du lige nu ikke er trænet i at få folk til at respektere dine grænser. Men det skal du nok blive! For du kan mærke at det ikke er ok, og du har en indre stemme der råber: Det er ikke ok!

Det kommer til at tage tid – men jeg lover dig: Det skal nok komme lidt efter lidt. Bare hav tålmodighed med dig selv.

Jeg tænker du midt i det hele også bærer på en stor sorg? En sorg du endnu ikke har haft mulighed for at dele med nogen der forstod? For du har lidt ”mistet” din søster som hun var, fordi hun forandrede sig efter ulykken.

Det er et stort tab. Både fordi hun var din beskytter, men også fordi det er en stor sorg, at miste mennesker man elsker og holder af. Uanset om det er fordi de forandre sig, rejser bort eller man på anden måde mister dem.

Mit bedste råd til dig lige nu er: Kontakt os enten på telefonen, chat eller SMS. For det er meget nemmere, når man kan tale direkte sammen.

Vi kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du tænker er den bedste hjælp for dig – og med at finde frem til den. F.eks. kan vi fortælle dig mere om organisationen

www.bornungesorg.dk

, som har tilbud til børn og unge der på en eller anden måde har mistet nogen de holdt af. Og om mange flere måder at få hjælp til det der sker lige nu og her – og til at få bearbejdet det man allerede har oplevet.

Jeg ved fra andre unge, at selvskade eller fokus på kost kan være en måde at tackle svære tanker/følelser, en måde at håndtere livet. Det vil måske hjælpe dig, at vide, at der er en rådgivning LMS, som er landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade. De giver rådgivning og støtte. De har en hjemmeside, den hedder

www.selvskade.dk

, hvor du kan læse meget mere om, hvad de kan hjælpe med.

Det afhænger lidt af hvad du selv har lyst til, hvad du selv syntes der fylder mest lige nu – Er det overfaldet? Er det forholdene der hjemme? Eller er det mere det med at få sagt fra, så folk respekterer dine grænser? Selvskaden? Tabet af forholdet til din søster som det var engang? Eller noget helt andet?

Alt det, vil vi kunne hjælpe dig med at finde hoved og hale i. Så vi sammen kan finde den hjælp, du har brug for.

Og husk: Det er dig – og dig alene – der bestemmer hvad du vil have hjælp til. Du er anonym, og det er helt uforpligtigende at tale med os. Måske har du lyst til at begynde med, bare at tale med en af os? Det kan nogle gange være helende, bare at tale med en der lytter og forstår. Du bestemmer selv tempoet.

Jeg håber derfor, at du også finder modet til at kontakte os mere direkte? Hvis du syntes det er svært, så kan du evt. oplyse dit brevs id-nummer. Du er stadig anonym, men rådgiveren kan læse dit brev og mit svar, og så kan I tale videre ud fra det.

Tak fordi du skrev et så vigtigt brev. Det var utrolig stærkt gjort. Jeg håber du kan bruge mit svar til noget, og at vi snart hører fra dig igen.

De varmeste og kærligste tanker til dig fra BørneTelefonen

Få flere gode råd om selvmordstanker

Selvmordstanker er ofte et tegn på, at man står i en situation, som er svær og som man ikke kan klare alene.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man får selvmordstanker. Det kan fx være at man har mistet nogen tæt på. Det kan også være, man har oplevet noget, der har gjort en rigtig ked af det. Eller måske man undrer sig over meningen med livet og derfor tænker på døden.

Hvordan takler man selvmordstankerne? Det første skridt er at tale med nogen om det, det er nemlig vigtigt, at du ikke går alene med tankerne. Men hvordan fortæller man nogen om sine selvmordstanker? Måske man er bange for at gøre andre kede af det eller måske man ikke lige ved, hvordan man starter sådan en snak.

På siden her, kan du finde gode råd og hjælp til hvordan man fortæller noget svært.

Selvmordstanker Andre der hjælper

Angst og depression – gratis psykolghjælp

Gratis psykologhjælp til behandling af angst og depression (18-24 år)
Læs mere

Giftlinjen

Anonym professionel hjælp ved forgiftning af fx medicin eller rusmidler
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat