Brev

Hvad skal jeg gøre?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 14-årige

Hvor er det godt, du skriver. Det er vigtigt, at du får hjælp til smerterne.

Smerterne, der stråler ud fra halebenet og nu har spredt sig, virker slemme. Hvor må du føle dig udmattet og presset, når du i perioder ikke kan sove ordentligt om natten.

Selvom du faldt til en fest, er du ikke skyld i smerterne. Du har ret til hjælp uanset hvor smerterne kommer fra.

Der er mange grunde til, at du skal have hjælp nu.

  1. Smerter, som du beskriver, tager energi og kræfter – som skulle være brugt på andre ting.
  2. Kroppen kan begynde at spænde og reagere, fordi den forsøger at kompensere. Derved kan kroppen blive overbelastet andre steder. Det kan betyde, at smerten spreder sig, så man hverken kan gå eller stå.
  3. Du kan risikere at vænne dig til et højt og permanent forbrug af smertestillende piller.
  4. Du skal undersøges for, om du har en form for skade, du aldrig har fået behandlet: Måske noget har forskubbet sig eller noget sidder i klemme

Alle disse grunde får mig til at sige, at det er vigtigt, at du kommer til lægen. Nummeret står på dit gule sygesikringskort – og du kan sagtens ringe til lægen som 14-årig.

Når du bestiller en tid, skal du med det samme sige, at du har haft stærke smerter i lang tid. Du skal sige dét, du har beskrevet i dette brev. Så ved lægen, at det er alvor og lægen kan forberede sig på samtalen med dig og tænke over, hvordan du får den bedste hjælp. Lægen kan også forklare, om der er en forbindelse mellem smerterne og de mange fald på halebenet til gymnastik.

Måske skal du til fysioterapeut, til scanning eller have anden smertestillende medicin. Måske skal der ske flere ting på samme tid, så kroppen kan hele op og komme i balance – lægen har overblik over mulighederne og kan lave en plan for dig.

Hvis du fortæller, at du har behov for at jeres samtale bliver mellem jer to, så har lægen måske mulighed for ikke at fortælle dine forældre om samtalen. Jeg tænker dog omvendt, at du netop  har brug for, at lægen skaber forståelse hos dine forældre.

Det er en mulighed, at lægen på en god måde kan tale med dine forældre og gøre det tydeligt for dem, at du har brug for lægehjælp.

Jeg fornemmer, at dine forældre ikke helt har forstået dine smerter og situationens alvor.

Det må føles frustrerende for dig, at din mor (og far) kommer med forslag, du ikke kan bruge til noget. Din mors forslag fjerner eller mindsker jo ikke smerterne. De er også svære at gennemføre; og som du selv konstaterer, så kan man jo ikke bare stå op flere timer på sit værelse. For at undgå at smerterne bider sig fast og bliver permanente – skal du som sagt til lægen nu.

Måske føles det som et for stort skridt at skulle kontakte lægen helt selv. Så kan du måske lade dig hjælpe af en ven, som kan stå ved siden af, når du ringer op. Du kan også lade dig hjælpe af en lærer – du har det godt med. Det kunne måske være din idrætslærer. Eller sundhedsplejersken på din skole?

Hvis du ikke ’får hul igennem’ til den hjælp, du behøver – så kontakt os igen! Vi kan sammen finde andre ideer og metoder til, at du får den nødvendige lægehjælp. For det er vigtigt.

Kærlig hilsen BørneTelefonen.

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat