Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Dårlig samvittighed.

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år! 

Du lyder, som en betænksom og fornuftig pige, der lige nu kommer til at gøre nogle ting, som du godt véd, dine forældre ville blive kede af. Og som du et eller andet sted måske heller ikke helt selv har lyst til at gøre. 

Jeg vil derfor råde dig til at tale med dine veninder. Fortæl dem om dine blandede følelser omkring det at ryge. Mon ikke de har det på samme måde? I kunne aftale at hjælpe hinanden til ikke at gøre det igen.  

Jeg fornemmer klart, at du godt véd, hvad der er klogt at gøre og hvad der er mindre klogt at gøre ud fra dét, I har lært i din familie. Derfor mærker du dårlig samvittighed. Dertil kommer, at du med dine 14 år er i puberteten. Det vil sige, at du i er i gang med at finde ud af, hvem du er og på hvilke måder, du ligner din familie og på hvilke måder, du adskiller dig. Det kan godt give nogle udfordringer for dig og for din familie. Derfor kunne jeg ønske for dig, at du kunne tale med en voksen om det. Og allerhelst din far. 

Jeg lægger mærke til, at din far har et meget højt temperament og at din mor er syg. Det er enormt belastende at have en syg forælder og en syg ægtefælle. Når vi er belastede, reagerer vi forskelligt. Måske reagerer din far, som han gør, fordi han er belastet og bekymret for, hvordan han skal passe på både dig, din mor og søster. Og måske reagerer du ved at være meget ude hos dine venner og eksperimentere med at ryge og drikke? Jeg véd det ikke, men jeg véd, vi alle reagerer på at være i en situation, som er svær for os. Og derfor har vi brug for at kunne tale om det svære. Så bekymringer og frustrationer ikke fører til, at vi gør dumme ting. 

Der er som regel nogle fagpersoner, der hjælper en familie med en syg forældre. Får din familie hjælp? Og taler du med nogen om, at din mor er syg? 

Min pointe er, at du ikke skal føle dig alene. Overvej derfor at tale med en lærer, en af dine bedsteforældre eller en anden voksen, som du har tillid til. Fortæl, hvordan det er at være dig, og hvad du kommer til at gøre. 

Du er også meget velkommen til at ringe til BørneTelefonen. Hér sidder der voksne, som er parate til at lytte til dig og tale videre med dig om din situation og om, hvad du kan gøre. Jeg ønsker dig held og lykke!

Mange hilsner fra Børnetelefonen

 

 

 

 

 

Andre der Hjælper

Der findes også andre steder, hvor du kan få rådgivning og hjælp.

Måske har du brug for at tale med en ekspert, der ved rigtig meget om lige præcis dét, du tumler med.

Fandt du ikke den hjælp, du søgte efter? Her er en liste over andre, der også har rådgivning for børn og unge.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat