Brev

Menstruation

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige på 13,

Tak, for dit brev. Hvor er det dog dumt, at der ikke er en lille skraldespand på toilettet. Jeg kan godt forstå, at det irriterer dig.

Det er rigtig smart, at du går på toilettet inden og efter bad i idræt. Og så længe du ikke bløder meget, kan du også sagtens bruge den løsning. Men så skal der jo være en skraldespand på toilettet. Og du er helt sikkert ikke den eneste, der har brug for den. 

Kunne du derfor bede din lærer om at skaffe en? Du kunne spørge hende direkte – for du behøver jo ikke sige, at det er til dit bind. Du kan også skrive det til hende på en anonym seddel, altså et lille brev uden dit navn i. Din lærer har sikkert en lille skuffe eller et dueslag til post, hvor du kan lægge den. 

Mange unge piger er glade for at bruge tampon, når de laver sport. Det er kan godt være lidt svært lige at finde ud af at bruge den. Og det er ikke alle, der bryder sig om det. Men mange ender med at blive glade for at bruge dem. For når man bruger tampon, kan det fx være nemmere at gå i bad, hvis man bløder meget. Husk dog at læse vejledningen godt. Det er vigtigt, at du skifter den ofte og bruger en, der har en passende sugeevne.
 
Nogle piger laver en aftale med deres idrætslærer om, at de ikke behøver gå i bad, når de har menstruation. Du vil sikkert opleve, at nogle af dine klassekammerater vælger at gøre sådan. 

Du skriver, at du synes det er pinligt og grænseoverskridende, at skulle fortælle nogen om din menstruation. Det ved jeg, at mange piger synes. Jeg tænker derfor på, om du slet ikke har fortalt nogen, at du har fået det?

Hvis ikke vil jeg anbefale dig at fortælle din mor det. Det kan være rart at få lidt hjælp, hvis du bliver i tvivl om noget. Hun vil også kunne hjælpe dig ift. omklædning i idræt, tampon og bind. 

Hvis du synes det er svært at sige til hende, kan du evt. skrive et lille brev til hende. Så kan du også skrive, at du synes, det er pinligt at snakke om. Hun har selv været ung – og kan sikkert godt huske, at det at få menstruation føles som noget meget privat. 

Hvis ikke du har lyst til at tale med din mor, så overvej at tale med skolens sundhedsplejerske, hvis du får andre bekymringer eller spørgsmål om din menstruation. Hun er vant til at tale med unge piger som dig. 

Held og lykke med at få dit omklædningsproblem løst.

Med venlig hilsen
BørneTelefonen

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat