Brev

Bumser og Ance

Hej Børnebrevkassen

Jeg er en pige på 12 år der går i sjette klasse.

Jeg har et problem og det er at jeg har helt vildt mange bumser og Ance på min pande og næse.
 
Alle folk går rundt og driller mig med det. Jeg har en virkelig dårlig fornemmelse med det.

Håber i kan hjælpe mig

Knus den håbløse pige ….

Pige, 12 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige,
Tak for dit brev. Lad mig allerførst sige, at jeg virkelig godt kan forstå, at du synes, det er træls, at du som teenager skal bøvle med bumser og uren hud. Men det er desværre noget, rigtig mange unge oplever på et eller andet tidspunkt, når de er mellem 12 og 20 år.
Når det nu er sådan en træls, men dog forholdsvis almindelig ting at få bumser, er det selvfølgelig slet ikke i orden, at dine kammerater driller dig med det! Det er faktisk ualmindelig tarveligt, - og også dumt af dem, - da det højst sandsynligt også vil ske for dem selv, at de får bumser og uren hud. Jeg er virkelig ked af at høre, at dine kammerater ikke helt har forstået dette, - og jeg synes, at det ville være en god idé, hvis du fortalte din lærer om, hvad der sker, og hvordan du har det.
Du skriver, at du går i 6. klasse, og jeg ved, at der er mange skoler, hvor lige netop problemer med bumser og uren hud, sammen med en hel del flere af de forandringer, der sker i kroppen i puberteten, er et emne, der tages op for eksempel i forbindelse med en emneuge... Så hvis du ikke har hørt noget om sådanne planer på din skole, kunne det måske være en idé, hvis du snakkede med din lærer om muligheden for det?
Som du sikkert ved, sker der rigtig mange forskellige ting i kroppen i puberteten, og blandt andet kommer kroppens produktion af hormoner midlertidigt ud af balance. Det påvirker blandt andet produktionen af hudfedt, der tager til, uden at talgkirtlerne i huden kan følge med, og så ophobes der hudfedt i talgkirtlerne. Kroppen vil selvfølgelig forsøge at skille sig af med det overflødige hudfedt, og undervejs i denne proces dannes der affaldsstoffer og fedtsyrer, der irriterer talgkirtlerne. Nogen gange bliver det ved det, og der dannes uren hud i form af en lille sort prik, som kaldes en hudorm,  men hvis der går bakterier i en sådan irriteret talgkirtel, opstår der betændelse i den, og så bliver den til en bums.
Ofte sidder bumserne lige som dine i panden og på næsen, - men de kan også forekomme andre steder på kroppen. Mange drenge oplever for eksempel, at de også sidder på brystet og på ryggen.
For pigernes vedkommende kan der ofte komme bumser i forbindelse med menstruationen,  så hvis du har fået din menstruation, har du måske oplevet, at der kommer nye bumser, når du har menstruation? Det er også rigtig irriterende, men altså helt normalt og noget de fleste piger oplever.
Det er utrolig fristende at forsøge at klemme både hudorme og bumser ud, fordi man tænker som så, at så bliver man da fri for dem, men intet kunne være mere forkert! Begynder du at klemme på dem eller kradse i dem, kan du risikere at få nogle grimme ar. Derimod er det en rigtig god idé, at du vasker dit ansigt morgen og aften, og når du har haft gymnastik eller dyrket sport, med en mild hudvenlig sæbe med en pH værdi omkring 6,5.
Det er også en god idé at bruge en vandbaseret fugtighedscreme efterfølgende, når du har vasket dit ansigt, og på apoteket kan du købe forskellige cremer beregnet til uren hud, hvis du synes, at der er behov for en mere effektiv løsning.
Hvis du har et langt pandehår, der hænger ned over panden, kan det være årsag til, at huden har sværere ved at ånde dér, og det kan godt give bumser, så hvis du kan undgå det, er det godt, - og det er også godt, at vaske hår hver 2-3 dag med en god shampoo.
Det kan også være en god idé at holde lidt øje med, om der er noget du spiser, som du synes giver dig flere bumser. Det er ikke videnskabeligt bevist, at man får bumser af at spise nogle bestemte ting, men derfor er der alligevel mange unge, der oplever det. Det vigtigste er, at du spiser sundt og varieret og drikker en masse vand.
Bumser og uren hud kan i sjældne tilfælde udvikle sig til hudsygdommen acne, og hvis du synes, at bumserne, til trods for at du gør, hvad du kan for at undgå dem, bare bliver flere og måske større, kan der være tale om, at du har acne, - og så skal du behandle dem med en særlig creme og måske også med tabletter, som du kun kan få på recept efter aftale med din egen læge. Men forhåbentlig bliver det ikke nødvendigt ….!?
Jeg håber, at du får talt med din lærer om at tage emnet op i klassen, for hvis der bliver lidt mere fokus på emnet, kunne det måske hjælpe både dig og de af dine kammerater, der vil komme til at opleve det samme som dig med blandt andet bumser og uren hud. I hvert fald synes jeg, at det er vigtigt, at du fortæller din lærer om, at dine kammerater driller dig, og hvad det gør ved dig, at de driller dig.
Hvis du synes, at det er svært at tale med din lærer om det, kunne det måske være en idé at involvere dine forældre, så de kan gå videre med det til din lærer. Under alle omstændigheder er det aldeles urimeligt, at du skal have det dårligt i skoletiden på grund af en helt naturlig udvikling i din krop, - og det er din lærers opgave at sørge for, at alle elever trives og har det godt i skoletiden og dermed forhindre mobning og drillerier.
De bedste hilsner og god sommerferie,
BørneBrevkassen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat