Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Facade

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

At have en facade, som man “tager på” ved særlige lejligheder/i bestemte situationer, kender de fleste til. Det kan indimellem være meget smart. Men at have én facade, som man stort set altid har på, er der ingen, der kan holde til. Så får man jo aldrig mulighed for at vise, hvad man også indeholder.

Du skriver selv, at du har dårligt selvværd. Når jeg læser dit brev, tænker jeg også, at det tyder på, at du kan have dårligt selvværd. Det skal du have hjælp til, så du stille og roligt kan få troen på, at dit “virkelige jeg” er noget værd. Det kan være svært at klare alene, og derfor tænker jeg på, om der mon ikke er en voksen i din omgangskreds, som du kan tale med?

Jeg ved godt, at du siger, at du også har facaden på derhjemme, men det kunne fx være dine forældre, du tog en snak med? Måske kan de hjælpe dig med at få talt med en lærer eller pædagog på din skole. Det kan også være, at du hellere vil tale med en anden voksen, som du selv har i tankerne. I brevet forklarer du meget tydeligt, hvordan du har det, så det kunne jo være, at du skulle lade en af de voksne læse brevet og mit svar? Jeg tænker, at det kan være en god start til en snak. Hvad tænker du om den ide?

At de andre kommer med kommentarer til din intelligens er ikke i orden, og det skal stoppes. Jeg ved ikke, om det er noget, som lærerne har lagt mærke til? Hvis ikke, eller hvis de ikke siger stop, så synes jeg, du skal fortælle dem det. Du har ret til at være tryg, når du går i skole. Det er de voksne i skolens ansvar, at du kan føle dig tryg. Derfor skal de reagere på det, du fortæller dem.

Det kræver mod at sige til andre, at deres kommentarer gør én ked af det. Derfor er det også vigtigt, at du får støtte af de voksne. Måske vil det vise sig, at der også er andre børn i din klasse, som er kede af den hårde tone. Hvis du får sagt det højt, så er du måske med til at hjælpe andre end dig selv.

Jeg håber, du har fået nogle ideer til, hvad du kan gøre, så du stille og roligt kan få det bedre. Det fortjener du! Husk også, at du altid kan skrive eller ringe igen til BørneTelefonen på 116111.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat