Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Upassende kommentarer fra papfar

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 16 år

Tak for dit brev. Jeg kan se, at du har en papfar, der kommer med upassende kommentarer og så har han fået dig til at overveje at flytte hjemmefra lidt tidligere end det egentlig var planen. Det kan virke voldsomt, når voksne mennesker kommer med upassende kommentarer, og jeg kan godt forstå, at du synes, det er ubehagelige ting, din papfar siger.

Du fortæller, at din mor har svært ved konflikter, og det derfor også går ud over jeres forhold. Din papfar bliver ofte sur og derfor har du svært ved at sige det til ham. Jeg kan godt se, at de sætter dig i en dum situation.

Det er sådan, at det står i loven, at børn har ret til at blive behandlet med respekt. Det betyder, at dine forældre skal sørge for, at du har det godt og trygt derhjemme. Derfor tænker jeg også, at din mor er nødt til at snakke med din papfar. Det er hende, der har valgt at leve sammen med ham, og hende der skal sørge for, at du har det godt.

Jeg foreslår, at du snakker med din mor om, at du ikke synes, at det er hverken passende eller rart, at din papfar kommer med seksuelle kommentarer til dig. Du kan fortælle hende, at du ikke har lyst til at snakke med ham om det, da du er bange for, at han bliver sur. Du har været rigtig god til på en god måde at forklare situationen til os, så jeg tænker, at du skal forsøge på samme måde med din mor.

Jeg kan godt forstå, hvis det er svært at tage sådan en snak. Måske vil du opleve, at hun også er konfliktsky overfor dig og derfor ikke vil tale om det. Men så  kan du måske sige, at det er vigtigt for dig, at hun lytter. Fordi du kan mærke, at det går ud over jeres forhold – og at det er noget, du er ked af.

Alternativt kan du skrive et brev til hende eller vise, det du har skrevet her. Kunne det mon være en mulighed for dig?

Hvis det er for svært lige sådan at starte sådan en snak, så er du velkommen til at ringe ind til os på 116111. Her kan vi hjælpe dig med at snakke situationen endnu mere igennem og måske også “øve” sådan en snak med din mor.

Du spørger om der er mulighed for at flytte hjemmefra før man er fyldt 18 år. Det er der. Som du selv siger, så kræver det noget økonomisk støtte fra kommunen eller fra dine forældre.

Du er derfor nødt til at snakke med den kommune, som du bor i om det. Det er socialforvaltningen du skal snakke med. Du kan søge på google efter din kommunes navn og “socialforvaltningen”, så skulle der gerne komme et telefonnummer op.

Du skal dog være klar over, at din forældre kan bestemme, hvad de synes er bedst for dig ind til du bliver 18 år. Derfor skal de også være med på, at du flytter hjemmefra inden da. Selvom de bestemmer, så har du jo altid mulighed for at snakke med dem og med socialforvaltningen om dine muligheder.

Husk, at hvis du skal til møde med kommunen, så har du ret til en bisidder. En bisidder er en voksen, der er med til mødet sammen med dig for at sikre sig, at du bliver hørt, og at alle regler omkring dig bliver overholdt. Vi tilbyder gratis bisiddere. Du kan se mere her eller du kan ringe til os på 116111 og høre mere om den ordning. Du er også velkommen til at vende din situation igen med en af vores rådgivere på telefonen.

Du har været rigtig god til at beskrive din situation for os, og jeg er sikker på, at det også er den bedste måde, du skal få løst din situation på.Jeg håber, at du kan bruge mine råd og har fået mod på at få snakket noget mere om det og få rakt ud til din mor. Ellers er du altid velkommen til at skrive til os igen eller ringe til os på 116111.

De bedste ønsker fra

BørneTelefonen

 

Er du blevet seksuelt krænket?

Seksuelle krænkelser er, hvis du bliver tvunget, presset eller lokket til noget seksuelt. Det kan også være en krænkelse, selvom man ikke sagde nej.

En seksuel krænkelse er fx hvis nogen rører ved dig på en seksuel måde, uden at du har givet dem lov. Hvis du bliver bedt om at røre ved dem. Hvis du skal kigge på noget seksuelt eller gøre noget seksuelt – fx tage tøjet af.

Det er heller ikke ok, hvis du bliver presset til at tale om seksuelle emner – fx svare på spørgsmål, om du onanerer.

Det er vigtigt at tale med nogen, hvis man har været udsat for en krænkelse. Her kan du læse mere om seksuelle krænkelser og få gode råd.

Seksuel krænkelse Andre der hjælper

Anmeld digital krænkelse

Anmeld ulovlig deling af billeder og video samt digital afpresning
Læs mere

Anmeld seksuelt overgrebsmateriale

Anmelde seksuelt overgrebsmateriale med børn
Læs mere

Anmeld voldtægt og seksuelle overgreb

Hjælp til at anmelde voldtægt og seksuelle overgreb
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat