Brev

Flytte hjemme fra

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Tak for dit brev - du er rigtig god til at fortælle om din familie og dine overvejelser om at flytte hjemmefra, synes jeg.

Jeg kan godt forstå, at du nu efter at have været på efterskole har svært ved at holde tanken ud om at skulle bo hjemme igen.
Det, ved jeg, også er svært for mange andre, der har været væk hjemmefra i et skoleår, og det gør det naturligvis ikke lettere, når du ikke bryder dig om din mors kæreste, og når din far ikke rigtig er i stand til at tage sig omsorgsfuldt af dig og din søster, når I besøger ham.

Du skrev i brevet, at du ikke måtte tale om din far. Nu ved jeg jo ikke, om det er din far eller din mor, der har sagt det, men i hvert fald så tror jeg ikke, det er så godt at gå rundt og skulle holde noget hemmeligt...

Jeg ved ikke, om det vil være muligt for dig at flytte hjemmefra før du bliver myndig, for det kommer an på, om kommunen (og til dels også dine forældre) vurderer, at det vil være det bedste for dig.

Men hvis du skal flytte hjemmefra, og dine forældre ikke er enige eller vil betale for dig, så er du nødt til at få fat i kommunen. Det er nemlig kun kommunen, der kan beslutte om børn/ unge ikke skal bo hjemme mere, og det er kun kommunen, der kan undersøge en families forhold og tilbyde familierådgivning.

Det kan være ret overvældende at skulle "ind i systemet" og tage kontakt til kommunen. Derfor har man som barn/ ung ret til at tage en bisidder med. Jeg vil derfor foreslå dig, at du overvejer, om der er en af de voksne på din efterskole, som du kunne betro dig til, og som du evt. kunne bede om at hjælpe dig med at kontakte kommunen/ din mor, for at få snakket de her ting igennem. På den måde ville du have en til at støtte dig, så du ikke føler dig så alene i det her.

Du har også mulighed for at få en bisidder gennem Børns Vilkår. Hvis du klikker her >> kan du læse mere om muligheden for at få en bisidder.

(Jeg kender jo ikke andet til din familie, end det, du har skrevet i brevet, så jeg ved ikke, hvad kommunen vil vurdere. Men jeg ved, at det som regel vil være sådan, at man forsøger at løse problemer i en familie med familiebehandling (samtaler) fremfor at lade unge flytte hjemmefra. En bisidder vil kunne hjælpe dig med at få sagt det, du har brug for at sige, og kender loven, så dine rettigheder ikke bliver overtrådt.) 

Måske kunne det også være rart for dig at drøfte det igennem med din søster? (Hvis ikke I allerede har gjort det.) Jeg fornemmer, at I jo har været igennem mange ting sammen, og måske kunne det virke meget stærkt og overbevisende overfor de voksne, hvis I stod sammen og støttede hinanden i, at der er nødt til at ske nogle forandringer...

Hvis du gerne vil tale gratis og anonymt med en rådgiver, så er du meget velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111, - rådgiveren vil også kunne formidle kontakten til en bisidder, hvis du beslutter dig for gerne at ville have en...

Knus og kram fra BørneBrevkassen

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Flytte hjemmefra Andre der hjælper

Anonym rådgivning i din kommune

Alle kommuner tilbyder åben, anonym rådgivning for børn og unge.
Læs mere

Headspace

Brug for nogen at tale med? Ring, sms, chat eller duk op (12-25 år)
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat