Brev

Mor og far snakker ikke sammen

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg kan godt forstå, at du synes, det er svært, at dine forældre ikke taler sammen, og at I ikke laver noget i fællesskab alle 4, og jeg kan godt forstå, at du sommetider får lyst til at komme væk fra alting, for det er ikke rart at leve i sådan en stemning.

Det er fint, at du kan sige til dig selv, at det ikke nytter at gå væk, men at du må finde en anden løsning. Det har du nu gjort ved og skrevet til BørneTelefonen og bedt om hjælp. Godt!

Selv om der ikke bliver sagt noget, kan børn næsten altid fornemme, når stemningen i familien ikke er rar. Tit er det faktisk sværest, hvis forældrene ikke siger noget og ikke fortæller børnene, hvad der sker, for så bliver man som barn overladt til selv at gætte og til at stå alene med problemet.

Det er fint, at du har prøvet at snakke med dine veninder om det. Når du føler, at de ikke rigtig er interesserede, er det måske fordi det er noget, der er rigtig svært at tage sig af, når man er 13 år.

Når dine forældre ikke siger noget til dig og din lillebror om deres forhold, er det måske for at beskytte jer fra problemerne mellem dem, og måske tror de så, at alt er godt for jer. 

Men sådan virker det jo ikke. Det er jo tydeligt, at du – og måske også din lillebror – fornemmer, at der er noget, der er anderledes. Det behøver ikke være, fordi de ikke elsker hinanden mere. Sommetider kan voksne have problemer f.eks. på deres arbejde eller med økonomien, der også kan gå ud over deres familieliv.

Jeg tænker, at på en eller anden måde må dine forældre have at vide, hvordan det påvirker deres store datter på 13 år, at de ikke taler sammen og vrisser ad hinanden over for dig og din lillebror.

Jeg vil foreslå, at du skriver et brev til dine forældre om dine tanker, sådan som du nu har gjort til BørneTelefonen.
Hvis du synes, det er for svært, har du måske en bedsteforældre, du kunne betro dig til, og som kunne hjælpe med at fortælle dine forældre om dine tanker?
Eller måske kender du en anden voksen, der kan hjælpe dig?

Hvis du har brug for at øve dig lidt i, hvad du skal sige eller skrive til dine forældre, kan du ringe til BørneTelefonen på 116 111 og snakke med en rådgiver om det.

Kærlig hilsen fra BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat