Brev

Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Dit svar kommer her:

Kære Silke

Hvor er det godt, at du har skrevet til Børn Hjælper Børn. Jeg kan godt forstå, at du gerne vil høre fra andre, der også har prøvet at skade sig selv. Det er rigtig modigt af dig, at du nu fortæller om, hvor svært du har det. Og jeg kan godt forstå, at du helst vil høre fra et andet barn, der selv har prøvet at have det på samme måde.

Jeg har mødt rigtig mange børn, der også har prøvet at skade dem selv. Det er ikke rart, og mange har det sådan, at de også synes, at det er rigtig svært at fortælle til andre. Mange har det også sådan, at de ikke rigtig kan lade være, selvom de ved, at det ikke er så godt at gøre det.

Når det er sådan, at man har brug for at skade sig selv, er det oftest fordi, der er noget andet galt. Når man skader sig selv, kan det godt føles sådan, at man synes, at man får det lidt bedre. Men det er bare rigtig vigtigt, at få fundet ud af, hvad det er, der gør, at man ikke har det godt indeni.

For ellers er det lidt ligesom at tisse i bukserne. Man synes måske det er rart lige når det sker, men bagefter er det rigtig ubehageligt. Kender du mon til den følelse?

Mon du har en voksen – måske en forældre – eller en anden voksen, som du har tillid til ? Måske er der en lærer på skolen, som du er særlig glad for ? For det er meget vigtigt, at du får snakket med en voksen om, hvordan du har det. Det er også vigtigt, at du får fortalt, at du skærer i dig selv.

Måske har du prøvet at snakke med en voksen? men måske har den voksne ikke forstået, at du faktisk har det rigtig skidt, og har brug for noget hjælp til at få snakket om, hvordan det er at være dig. Måske har du prøvet at snakke med en forældre? Hvis det er sådan, tror jeg, at det vil være bedst, at du snakker med en af dine lærere.

Ved du, at din lærer har tavshedspligt? Det betyder, at din lærer ikke må fortælle de andre børn om dig. Men din lærer vil sikkert snakke med dine forældre om det. Du fortæller også, at det er blevet meget værre med mobning på den nye skole.

Det er rigtig vigtigt, at din lærer ved, at du ikke har det godt. For det er lærernes ansvar, at alle børn har det godt. Derfor er det vigtigt, at din lærer ved, at du har det rigtig skidt, og har brug for noget hjælp.

Din lærer og dine forældre skal hjælpe dig, så du får det bedre. Du fortæller, at du har haft det dårligt rigtig længe, og børn skal ikke gå alene og have det svært. Det er de voksnes ansvar at hjælpe børn, der har det svært. Måske er du blevet god til at skjule, hvordan du har det. Måske er det sådan, at de voksne ikke kan se på dig, at du har det skidt? Sådan er det i hvert fald for nogle.

Nogle børn har det sådan, at de ikke rigtig bryder sig om, at de voksne skal vide, at de har det dårligt. Det kan være fordi børnene er bange for, om de voksne kan forstå, hvordan de har det. Men det kan også være fordi børnene er bange for, at de voksne bliver sure eller kede af det. Måske er det sådan for dig, eller måske tænker du noget helt andet om at snakke med de voksne?

Men det er rigtig vigtigt, at de voksne får at vide, hvordan du har det. Jeg ved, at det kan være rigtig svært at fortælle voksne om, at man skader sig selv. Derfor er det måske en ide for dig, at du viser en voksen mit svarbrev? Hvad tænker du mon om det?

Du kan også skrive et brev til enten dine forældre, din lærer eller pædagog. For nogle er det nemmere at skrive ting der er svære, end at skulle sige det ansigt til ansigt. Tror du det er en idé for dig?

Hvis du synes, at det er svært at finde en voksen, som du kan snakke med, er du meget velkommen til at ringe til BørneTelefonen. Den der tager telefonen kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du kan komme videre. Der er mange børn, der ringer til BørneTelefonen fordi de skader sig selv, så den voksne du kommer til at snakke med, ved godt, at det kan være rigtig svært at snakke om.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Henvisninger Selvskade

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat