Brev

Må jeg selv vælge hvor jeg vil bo?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17

Tak for dit brev, som slet ikke er for langt. Jeg kan sagtens forstå, at du er irriteret og sur. Som 17-årig er du lige om lidt voksen, og derfor virker det også på mig helt urimeligt, at der ikke bliver lyttet mere til dine behov. Du har haft modet til at konfrontere din far, og argumentere for dine synspunkter. Som du selv skriver, har du været et år i USA. Og det kan jeg forestille mig, har gjort dig mere selvstændig end mange andre på din alder.

Din far har ikke ret, når han fortæller dig, at du ikke har noget at skulle have sagt, når du er under 18. Afgørelsen af hvor du skal være, skal træffes ud fra dit tarv (det vil sige, hvad der er bedst for dig). Alle børn og unge skal høres, og deres mening skal tillægges vægt i forhold til alder og modenhed. Når du er 17 og mere moden end mange andre, skal din mening om hvor du skal være tillægges stor vægt. Det siger lovgivningen. Og det er den, Statsforvaltningen ville skulle træffe en afgørelse efter, hvis sagen indbringes for dem.

Som du selv har læst dig frem til, er det Statsforvaltningen der træffer afgørelse i sager, hvor forældre ikke kan enes om samvær. Måske har du også læst dig frem til, at du kan anmode Statsforvaltningen om at indkalde dine forældre til et møde omkring samvær? Denne mulighed kaldes ”Barnets initiativret”, og den kan du læse mere om her: https://bornetelefonen.dk/skilsmisse-rettigheder 

Måske ønsker Statsforvaltningen også at se dig til et møde. Selvom du synes, det er lidt fjollet, når du er 17, vil jeg foreslå, at du dukker op. For selvom du til april fylder 18, er det vigtigt, at der bliver fundet en løsning, du kan trives med indtil da. Du har mulighed for at medbringe en bisidder til sådan et møde. Bisidderen kan sikre, at du bliver hørt og at afgørelsen træffes ud fra, hvad der er bedst for dig. Du kan læse mere om muligheden for at få en bisidder her: https://bornetelefonen.dk/bisidder-børnetelefonen

Jeg håber, at der findes en løsning, du også kan trives med. Hvis du får brug at snakke, er du altid velkommen til at skrive eller ringe.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Måske du tænker: Hvor skal jeg bo? Hvordan har min mor og far det? Er det min skyld de skal skilles? Hvem skal flytte? Skal jeg skifte skole? Skal jeg vælge side? Hvorfor skændes mor og far? Hvorfor spørg mine forældre ikke, hvordan jeg har det? Skal jeg bo med mine søskende? Hvordan fortæller jeg til mine venner, at mine forældre skal skilles?

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også spille Sjit Show prøve quizzen om skilsmisse eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat