Brev

Jeg ka ikke holde det alene længere

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år,

Det er faktisk heller ikke ok, det din søster og kæresten har gjort, mens du var der. Jeg kan godt følge dig i, at du bliver bange og utilpas. Det de gør er noget som ikke skal ske, når du er der. Det skal de holde for dem selv, og finde deres private sted. Det har du nemlig ret i, at det er privat og det skal du absolut ikke være en del af! 

Hvor er det sejt af dig, at du har skrevet herind. 

Det kan være ret svært at se ens søster snakke om sex eller måske endda komme til at se hende have sex eller noget, der minder om det – f.eks. dét, du så med tæppet.

Jeg synes, det var stærkt af dig, at du talte med din mor om det du så på deres beskeder. Det er godt at dele, så du ikke går med tankerne alene. Og din mor havde et rigtig godt svar: Det er nemlig naturligt at have sex med sin kæreste, når man er omkring 17 år. Nogle har sex tidligere og nogle har sex senere, men det er ikke forkert eller unormalt at have sex med sin kæreste, når man er 17.

Men det kan godt være svært, at ens søster næsten er  blevet voksen – og at hun gør sådan nogle ”voksenting”.

Du skriver, at du ikke har lyst til at tale med din søster om det. Men jeg tænker, at din mor skal få en snak med hende. Eller hjælpe dig med at få sagt tingene til din søster? Hvis du synes, det er svært at sige til din mor, så skriv et brev eller sms til din mor om det. Din mor skal jo passe på dig og få din søster til at forstå, at det bestemt ikke er ok, det de gør når du er der! 

Det kan være, din mor kan fortælle hende, hvad du har set, og at det gjorde dig rigtig bange og utilpas. Så din søster passer på, at hun ikke kommer til at gøre det igen.

Når man oplever ens søster sådan, kan man nemlig komme til at føle, at hun pludselig er en helt anden. Måske føler man endda, at man næsten ikke kan kende hende? Måske kan du skrive et brev, hun kan læse?

De bedste hilsner

BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat