Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Psykisk syg på efterskole

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

 

Kære E

Jeg kan virkelig godt forstå, at du havde brug for at få en masse ud. Det er derfor helt ok, at du skriver så langt et brev.
 
Det imponerer mig, hvor reflekteret og velformuleret du er. Du forstår, hvordan din turbulente opvækst stadig præger dig i dag. Og du forstår også, at nogle af de mønstre, der er i din familie nok skaber tryghed for dig, men alligevel ikke er sunde. Du skriver fx om din familie, at det altid bare os tre, hvilket jo ikke er sundt, men jeg har altid bedst kunnet lide det sådan.

Lige nu er du på efterskole, men du har det ikke godt. Måske er det for overvældende med de mange nye mennesker? Og måske har du ikke fået den rette hjælp til at lære de andre elever godt at kende? Det er helt naturligt, at du så kan falde tilbage i et gammelt mønster, hvor du forsøger at skabe kontrol gennem det, du spiser. 

Når man som du har været meget isoleret (du har været hjemme fra skole rigtig meget, og du har ikke været en del af klassen på din gamle skole efter din veninde stoppede) så har man brug for stor hjælp til at få nye venner. At være så meget alene kan nemlig føles rigtig skamfuldt. Måske er det sådan du har følt, når du tænkte, at de andre sendte dig dømmende blikke? Når man føler skam, lukker man sig om sig selv også når man er i nye sammenhænge. Og så får man svært ved at få nye venskaber. Kan du mon genkende det? 

Det lyder desværre ikke som om, du har fået den hjælp, du har fortjent, hverken på din gamle skole eller på din efterskole. Men forhåbentlig kan den psykolog, du nu går hos, være med til at ændret det. 

Du overvejer, om du skal flytte hjem til din mor igen og få en eller anden form for hjemmeundervisning. Jeg kan godt forstå, at du kan få den tanke, at det kunne give dig den tryghed, du lige nu mangler. Men jeg tror, at det kun vil give dig en ”overfladisk” tryghed. For du er så reflekteret, at du godt kan se, at det ikke vil gavne dig på lang sigt. Og jeg fornemmer også, at du har noget i dig, der gerne vil bryde de hæmmende mønstre, så du kan leve et frit og åbent ungdomsliv. Er det rigtigt set?

Mit råd til dig er derfor, at du får talt med psykologen, om du skal stoppe på efterskolen. Så kan I sammen undersøge, hvad der kunne være den bedste løsning for dig. Det er ikke sikkert, at du er havnet på den rette efterskole, men det er heller ikke sikkert, at det vil være godt for dig at flytte hjem igen.

Er der nogle ting, du tænker du ville savne, hvis du stoppede på efterskolen, nogle særlige fag fx? Og er der nogle elever, du ville være ærgerlig over ikke at lære at kende? Ved at undersøge det positive ved efterskolen, kan du finde ud af, om der alligevel er noget at bygge på for dig. For måske vil du med ekstra hjælp og støtte faktisk kunne ende med at falde godt til. 

Du kan overveje at vise psykologen dit brev.  Du skriver nemlig rigtig godt. Måske har det også være en lettelse for dig at få sat ord på, hvordan du har det? Du kunne så fx begynde at skrive dagbog, digte eller små noveller. 

Du er meget velkommen til at ringe til os, hvis du har brug for at tale mere. Vi vil meget gerne hjælpe dig videre.

Mange tanker fra BørneTelefonen

Efterskole Hvordan får man nye venner?

Skal du snart starte på efterskole? Eller går du måske allerede på en?

Efterskole kan være en helt særlig oplevelse, hvor man får nye venner og særlige oplevelser. Det kan også være, at man oplever nye slags udfordringer.

Overvejer du efterskole, har du måske tanker som: Er efterskole det rigtige for mig? Hvordan betaler man for efterskole?  Hvordan får man venner? Hvad gør man ved hjemve? Eller skal jeg slå op med min kæreste, fordi jeg starter på efterskole?

Få gode råd og vejledning til efterskole inde på vores temaside her.

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat