Brev

Jeg føler mig ikke tilpas på efterskolen

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære Pige 15 år,

Jeg er glad for at du skriver, selvom det er svært for dig.

Det lyder som om, at du og din roomie har brug for lærernes hjælp. Til enten at få et ordentligt forhold til hinanden eller til, at en af jer kan flytte værelse. Det er for hårdt, at bo så tæt sammen med en, man ikke har et fornuftigt forhold til. Det er også hårdt, at føle at andre bagtaler og taler dårligt om en. Det er ikke godt for nogen, hvis stemningen generelt er sådan, at det er ok at tale dårligt om hinanden. Det er et problem, som ingen kan løse alene, og du/I har brug for hjælp fra lærerne.

Jeg kan godt forstå, at du har lyst til at slippe væk fra problemerne, og vil væk fra efterskolen. Men heldigvis er der nogen søde lærere, som du godt kan lide. Måske kan I sammen sørge for, at du kan få nogle gode måneder på efterskolen, inden I slutter til sommer?

Jeg er lidt usikker på, hvad det betyder når din mor siger, at du selv må finde et sted at være, hvis du stopper på efterskolen? Er det noget din mor siger, i håb om at du så vælger at blive på efterskolen? Eller fordi hun ikke ved, hvad der er af skolemuligheder, hvis du stopper nu? Du skal ikke være alene om, at finde ud af hvor du skal bo eller hvor du skal gå i skole. Du er under 18 år, og det er stadig din mors/dine forældres ansvar at passe på dig.

Måske har din mor ikke helt forstået, hvor svært du har det? Og at der er problemer, du ikke kan løse alene? Hvad tror du der ville ske, hvis du viste hende dit brev og mit svar?

Jeg ved ikke, om din mor siger, at du selv skal finde ud af et sted at være, fordi du ikke kan – eller ikke må komme hjem – hvis du stopper på efterskolen? Hvis det er tilfældet, så skal du også have hjælp fra voksne.

Mit forslag til dig:

Start med at tale med en lærer, du er tryg ved og godt kan lide. Du kan evt. starte med at fortælle, at der er noget du gerne vil tale om, selvom det er svært for dig. At du gerne vil have, at hun/han starter med, at læse dit brev (og evt. mit svar). Og at I så kan tale sammen bagefter. Så kan læreren nemlig hjælpe dig med, at få samtalen i gang.

Måske finder I ud af, hvordan skolen og lærerne kan hjælpe dig til, at få nogle gode sidste måneder på efterskolen? Eller at lærerne, du og din mor sammen skal tale om, hvordan I i fællesskab kan løse problemerne, så du kan komme til at trives godt? Måske finder I ud af, at du skal være et andet sted, på en anden efterskole, at du skal hjem og i 10. klasse, eller noget helt 3.? Lærerne har prøvet den situation før, og ved hvordan man kan løse den.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar til noget. Og at det har været godt for dig at fortælle, selvom det var svært. Skynd dig at finde lidt mere af dit mod frem, og tal så med en af dine lærere.

De varmeste tanker og knus til dig fra BørneTelefonen 

 

Efterskole Hvordan får man nye venner?

Skal du snart starte på efterskole? Eller går du måske allerede på en?

Efterskole kan være en helt særlig oplevelse, hvor man får nye venner og særlige oplevelser. Det kan også være, at man oplever nye slags udfordringer.

Overvejer du efterskole, har du måske tanker som: Er efterskole det rigtige for mig? Hvordan betaler man for efterskole?  Hvordan får man venner? Hvad gør man ved hjemve? Eller skal jeg slå op med min kæreste, fordi jeg starter på efterskole?

Få gode råd og vejledning til efterskole inde på vores temaside her.

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat