Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Bange for mig selv

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år.

 Jeg vil gerne starte med at sige, at jeg af dit brev tydeligt kan fornemme, at du går en masse ting igennem lige nu og reagerer på dem på en måde, som skræmmer dig. 

Jeg kan godt forstå, hvis alle dine skoleskift har påvirket dig. For det er overvældende at starte nye steder. Jeg lægger mærke til, at du satte dig et mål om at holde ud til juleferien på efterskolen og faktisk gjorde det! Du kom også igennem de hårde uger efterfølgende. Det fortæller mig, at du på trods af svære situationer formår at bevare ønsket om, at situationen kunne være bedre og kæmper for det! Og sådan læser jeg faktisk hele dit brev; at du er i en svær situation, hvor din adfærd og dine tanker skræmmer dig, men at du vil gerne, at det var anderledes. Og dét er første skridt til at få det bedre.

Du gør dig nogle rigtig fine overvejelser om, hvad årsagen kunne være til dine tanker og til den vrede, du mærker indeni. Måske har det noget med din far eller mulige ADD at gøre. Men på mig lyder det også som om, du har fået det værre efter, du er blevet venner med den femte pige i klassen, hendes venner og kæreste. Det er ikke sikkert, man kan pege på een ting som årsagen – så måske er det en kombination af alle disse ting, som gør, at du har det skidt for tiden. 

Det er rigtig godt, der er nogen, som er opmærksom på at få undersøgt, om du har ADD. Der er altså nogle voksne du taler med, om hvordan du har det? I den forbindelse tænker jeg, det kunne være en god idé, at du også får fortalt din mor, lægen og psykologen (hvis du skal snakke med sådan en), at du har haft selvmordstanker, at du har haft planlagt et mord, og at du er gået hen og er blevet bange for dig selv. 

Jeg tænker også, du på sigt vil få glæde af at fortælle dem, at du ryger andet end smøger og ikke altid er lige god ift. loven. 

Jeg ved godt, det kan være vildt svært at sige sådan nogle ting. Men jeg ved også, at jo tidligere man får hjælp, jo nemmere er det at stoppe en adfærd, der ikke gør én godt. Og de voksne kan bedre hjælpe dig, hvis de kender hele historien. Hvis det er for svært at få sagt, kan du skrive det i et brev eller vise dem det brev, du sendte herind. Under alle omstændigheder er det bare rigtig vigtigt, du får sat nogle voksne ind i, hvordan du går og har det, så de kan hjælpe dig.

Som skrevet kunne jeg godt mistænke, at din nye vennegruppe er medvirkende til, at du har det ekstra svært for tiden. Du kan derfor overveje, om du vil begynde at bruge mere tid med nogle andre venner eller få dig nogle helt nye.

Ift. den vrede du mærker inden i og bare venter på at slippe ud, så tror jeg, det er rigtig vigtigt, at du finder en sund måde at kanalisere den ud på, så du ikke får gjort noget, som skader dig eller andre. Du kan prøve, om du kan få vreden ud ved fx at løbe en tur eller ved at skrive i en slags dagbog. Indtil nu har du jo tøjlet den – derfor gør du noget rigtigt. Bliv opmærksom på den strategi, du har brugt indtil nu – og brug den igen. 

Du har allerede taget det første skridt til at få det bedre ved at ønske, at situationen var anderledes. Det andet skridt var at skrive herind om hjælp. Jeg håber, nogle af mine forslag kan hjælpe dig til at tage nogle yderligere skridt. Det er nemlig så tydeligt for mig, at du faktisk ikke ønsker, at tingene skal blive mere komplicerede for dig. Derfor håber jeg, du bruger din styrke og får talt med en voksen. Du altid velkommen til at kontakte os igen.

 

Kærlig hilsen

Børnetelefonen

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat