Brev

Jeg har givet op

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år.

Det lyder til, at der sker mange ting og ændringer i dit liv lige nu. Det er godt, at du skriver herind om, hvordan du har det. 

Der er komme mange flere følelser og facetter i spil, som du ikke helt kan genkende dig selv i. Nok fordi, du for lidt tid siden så dig selv som en helt anden pige, der altid var glad, styr på tingene og ikke drak alkohol. Det kan godt være, at det lidt irriterende, når jeg skriver, at der sker rigtig mange ting i din alder. Både omkring det hormonelle (pubertet, menstruation) og de følelsesmæssige udsving, det kan føre med sig. Der sker også meget omrkring de ting man bliver i stand til at tænke over, mere bevidst! Tanker om livet, hvad man er for en og hvad man ønsker at være. Jeg gætter på, at dine veninder og klassekammerater også kan genkende de ting, som du kæmper med for tiden. 

At tale med voksne om det

For mig lyder det til, at din mor er klar til at snakke og finde ud af, hvad I kan gøre for at det bliver godt eller lettere. Det kan være følelser, tanker og mere konkrete praktiske ting, der kan være gode at få snakket om. Det kan være aftaler om, hvordan det bliver bedre med fx: alkohol til fester, hvornår lukkes der ned for de sociale medier, at lave lektierne, falde til ro og få søvn eller få frisk luft og motion.

Det kan være aftaler om, hvordan I tager jer af de dage/timer, hvor det føles lidt for meget det hele: er det en gå tur/snak med mor som hjælper, en time på værelset med stille musik med dig selv, et varm bad, aftaler om hvordan du kan vise, hvad du har mest brug for, uden at det bliver til skænderier. Tænker du, at det vil være muligt at talt om det ting og vil det være en hjælp for dig? Det er en måde at finde aftaler og strategier, man kan støtte sig til, når de øv dage/timer er der.

Det kan også være at I sammen finder frem til, at det vil en idé at tale med en anden voksen. Det kan være en voksen du/I kender i omgangskredsen. Det kan også være professionelle voksne; sundhedsplejersken, en god lærer eller en psykolog - dem kan man komme i kontakt med gennem skolen. Nogle synes, det er grænseoverskridende at få hjælp fra andre. Omvendt kan man få andre perspektiver, som kan hjælpe. Det kan også være gennem gratis og anonym rådgivning på sin kommune. Hvad tænker du mon om det?  

Når man skal forholde sig til mange ting

Det vigtigste er, at man tager det i sit eget tempo. Det er lettere sagt en gjort - det ved jeg! Det lyder til at din veninde vil være god at snakke med om mange af de ting. Det kan også være det med alkohol og/eller hvordan hun oplever det og hvad hun tænker. Du vil nok også kunne tale med din veninde om de tanker du har, hvor glad du er for hende og at du ikke vil miste hende som veninde. Selvkritikken kan være hård og derfor er det rart at have en veninde, hvor man kan hjælpe hinanden med at se alle de gode ting og egenskaber ved hinanden.  

Kærlige kram fra 

BørneTelefonen

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Føler du dig ensom og udenfor fællesskabet? Du er ikke den eneste. Alle kan føle sig ensomme engang i mellem, men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Man kan godt være alene uden at føle sig ensom, og omvendt kan man godt have mange venner samtidigt med, at man føler sig ensom.

Hvis du føler dig ensom, kan det være, du har tanker som: Hvorfor er der ingen, der forstår mig? Hvorfor bliver jeg aldrig inviteret?  Hvorfor har jeg ikke nogen BFF? Hvorfor er der aldrig nogen, der liker mine billeder eller skriver til mig? Hvordan får jeg gode venner? Hvorfor føler jeg mig ensom? Og hvordan kommer jeg ud af ensomheden?

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat