Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Herværk?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på snart 15

Tak for dit brev. Det kan være rigtig forvirrende når de venner, man synes er sjove at være sammen med, nogle gange gør nogle ting, man ikke har det så godt med. Jeg vil gøre mit bedste for at give dig nogle idéer til, hvad du kan gøre.

En af drengene gjorde, så vippen på din skole gik i stykker, og du spørger, om du skal sige det. Jeg kan forestille mig, at du normalt ville sige det. Men du er måske lidt usikker på, hvordan skolen vil reagere? Og måske tænker du på, om han bliver sur på dig, hvis du siger det? Jeg synes, at det vil være den bedste løsning at sige det – så behøver man nemlig ikke gå rundt og have det dårligt over det længere. For måske var det bare vippen, der var i dårlig stand og derfor nemt ville gå i stykker? Du kan jo også overveje at sige det til dine venner først – så kan du nemlig med det samme se, hvordan de ville reagere, hvis du siger det.

Du kan jo også overveje, om du vil fortælle at de ryger joints? Det kan være farlig og gøre skade på hjernen, som du sikkert også ved. Så måske er det rart, at der er nogen voksne der ved det.

Hvis du oplever, at de ryger joints og kommer op og slås til fester, synes jeg du skal tænke lidt over, hvad du synes om det. Måske har du det helt ok med det – og så er det fint. Men måske tænker du også på, at du kan blive blandet ind i noget? Hvis du hænger meget ud med dem, kan du risikere at blive blandet ind i nogle konflikter omkring slåskampene – da nogle måske kan se dig ”som en del af gruppen”. På samme måde kan lærere eller pædagoger begynde at spørge dig, om du også ryger joints, hvis de ved, at dem du går sammen med ryger. Hvis du ikke synes, det er i orden, at de kommer op og slås og ryger joints, kan du måske prøve at sige det til dem?

Det er helt naturligt, at du får lyst til at prøve at drikke dig fuld med dem. For samtidig med, at de nogle gange laver dumme ting, er de jo som du skriver dine bedstevenner. Jeg kan forestille mig, at de er sjove at være sammen med, og at de er rigtig gode til at finde på noget, I kan lave.

Jeg synes, at du skal blive ved med at have dem som venner. Det er bare vigtigt, at du også husker dig selv og de ting, du står for. Hvis det fx er vigtigt for dig, at du siger det som det er, hvis du eller nogle du er sammen med, kommer til at ødelægge noget – så skal du stadig gøre det. Og hvis du fx ikke har lyst til at prøve joints, skal du holde fast i det. Det er vigtigt, at du husker dig selv og dine egne grænser.

Jeg håber, at du har fået nogle idéer, du har lyst til at afprøve. Hvis du har brug for flere idéer, eller bare har brug for at snakke, er du altid velkommen til at skrive eller ringe.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat