Brev

Svær depression, hvordan siger man det?

Læs hele brevet
Svar fra andre

Børn

Hej.
Ikke for at dreje dit brev over på mig selv, men jeg tror det vil give mere mening, hvis jeg fortæller, at jeg selv har haft en moderat depression.
Det kan være virkelig svært at starte en samtale om noget så personligt som mistanken om en depression. Men det er vigtigt, at starte den, og det er vigtigt at starte den ved en person som du føler dig tryg ved. Det behøver ikke være din mor. Det kan også være du har en god veninde eller en tæt søster, du vil fortælle det til.
Fortæl personen, hvorfor du føler dig nedtrykt. Måske er der slet ikke nogen specifik grund – hvilket er HELT fair.
Jeg forstår godt, at det er svært at starte samtalen og især, når du siger, at du heller ikke selv accepteret, at du muligvis har en depression. Men jeg er sikker på at fortælle det vil give dig et skub i den rigtige retning, så du kan få hjælp.
Jeg håber du og din mor finder en løsning, som vil hjælpe dig mest muligt.
Held og lykke!

  • DaisyFlower, 15 år

Hej med dig!

Som en start vil jeg sige, at du godt kan smide de tests ud ad vinduet. De er misvisende – Alle har symptomer på depression. Selvom du (forhåbentlig) tager fejl, og at du ikke har en depression, er det stadigvæk vigtigt at få fortalt til nogen at du altså er ked af det. Tænk på at folk med svær depression oftest ikke engang kan overskue at stå ud ad sengen. Jeg brugte selv en masse tests som sagde at jeg havde en svær depression. Nu står jeg midt i en moderat depression og kan sige at det i hvert fald ikke var en svær degang.
I forhold til at sige det til din mor kan jeg godt forstå at du synes det er svært. Men det bedste er bare at få det sagt. Fortæl at du føler dig rigtig ked af det og har gjort det i flere måneder nu. I kan også tage en snak med din lærer, hun kan formentlig hjælpe dig med at komme til bunds i de negative tanker.
Hvis i begge har mistanke om depression kan i tage til lægen. Han/hun kan hjælpe jer med hvad der videre skal ske. Om du skal til psykolog, i psykiatrien, i kontakt med kommunen osv.
Med venlig hilsen 🙂

  • Lille Hjælper, 16 år

Hej.
Jeg har selv været i en svær depression, og jeg kan godt huske hvor svært det var åbne op. Men ”eneste” råd jeg faktisk kan give dig, er at gå til en forældre, eller en lærer, da (jeg selv synes at) det kan være svært at sige det til en ven/ veninde.
Men hvis du kommer ud med det, så husk at få det hele med, for ellers går stadig med en uro, som kommer til at irritere dig.
Og du kan aldrig rigtig stole på de tests på nettet, du skal til en læge som giver dig en test og vurderer det, og om der skal hjælp til.
Det er nok ikke til så meget hjælp, men håber at du får åbnet op og sagt det til en du stoler 100% på. Held og lykke((:

  • Du er ikke alene, 16 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat