Brev

Snus og alkhol

hej

alle de fleste af mine venner er begyndt at tage snus hele tiden

og de drikker også nogle gang.

synes jeg føler mig udenfor hvis jeg ikke også gør det

men ved ikke om jeg helt har lyst til det..

fordi snus er jo farligt????

mvh en forvirret og usikker dreng

Dreng, 14 år
Svar fra andre

Børn

Hej dreng på 14 år

Jeg synes det er rigtig godt og modent af dig at lige stoppe op og faktisk lige tænke. For ja, snus er dårligt og skadeligt og man bliver rigtig nemt afhængig. Og det er sku bare ulækkert at have sådan en lille hvid pose inde i munden.

Min bror på 18 drikker rigtig meget hver weekend og tager også lidt snus. Hver gang jeg kan høre ham holde fest i kælderen bliver jeg bare så ked af det. Jeg kan jo se at det påvirker hans karakterer og hvordan det bare ødelægger ham.

Jeg kan godt forstå hvodan man kan føle sig ekstremt udenfor når de nu har det “snus og alkohol” de gør sammen. Men lov mig please at du ikke begynder på det. Du er stærk og jeg ved at du kan se at det er forkert og dumt. Du vil takke dig selv i fremtiden for hvad du vælger nu.
Selvfølgelig er det ikke mig der skal sige hvad du skal.

Jeg håber du finder ud af det❤️

Hilsen en pige på din egen alder

  • E, Pige, 14 år

Hej dreng på 15 år.
Jeg synes det er rigtig modent af dig at du turde at sige fra overfor sådan noget.
Snus er skadeligt for dig, og der for er det ikke en god ide at begynde på det, for man kan også blive afhængig af det.
Med hensyn til drikkeri, synes jeg du skal begynde, når du selv er klar til det, og ikke fordi de andre gør det. Du kan måske godt tag med til festerne, men du behøves jo ikke og drikke?
Jeg håber du kan bruge mit råd til noget.

  • Amanda, Pige, 15 år

DU SKAL IKKE TAGE SNUS!
Det er meget vigtigt, at du ikke begynder, fordi når du har fået interessen for det, så kommer du ikke med det. Jeg tager selv snus, og jeg tog det til en fest, hvor jeg var fuld. Det er det dummeste jeg nogensinde har gjort, og det er mega dyrt!

Desuden er du også alt for ung til at kunne købe det lovligt, selvom du sikkert selv kan skaffe det. Dog er bl.a. ulovligt for folk at sælge til dig, fordi du ikke er gammel nok til selv at tage den beslutning. Desuden hvis du begynder, så vil dit tandkød trække sig, og du vil få lange og usunde tænder. Nogle vil endda kunne risikere at falde ud, hvis du tager det meget!! Snus er ekstremt farligt, det skader din hals rigtig meget, og derfor er det risikabelt at gå igang med det, når du ikke er færdig med din udvikling. Det er ikke for at skræmme dig, men det er vigtigt at du kender konsekvenserne ved det.

Det kan være svært altid at sige nej, derfor bør du sige det til dine forældre og snakke med dem om det. Det at de ved det, og du kan fornemme hvor skuffede de vil være, hvis du begynder, er måske nok til at du helt holder dig fra det?

Du kan stadig være social, med dine venner. Jeg ved ikke om du drikker, men hvis du gør’ så hold dig til det. Jeg er sikker på dine venner stadig holder af dig, selvom du siger fra. Det er jo personen de kan lide, og så er de højst sandsynligt ligeglade med om du tager snus og drikker.

Jeg ved ikke om du kan bruge mit meget lange svar til noget, men det er vigtigt for mig, at give dig et råd, da jeg selv gør’ det.

Pas på dig selv – Hilsen en dreng på 18.

  • Lukas, Dreng, 18 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere
Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat