Brev

Flytte hjemmefra som 15 årig?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år.

Det lyder som om, det kunne være godt for dig at flytte hjemmefra. Det lyder ikke rart, at konflikterne derhjemme har stået på i så lang tid, og at du er blevet så påvirket af det. Det er godt, at du nu igen går til psykolog. Det kan være en god hjælp.

Det lyder, som om din mor er indstillet på, at du skal flytte. Det er jo godt. Men I kan ikke rigtig blive enige om hvornår. Jeg kan dog godt forstå, hvis du har brug for at komme væk fra konflikterne og din mors kontrol derhjemme. Er det noget, du har talt med din psykolog om? Han eller hun vil måske kunne hjælpe dig med at få det tænkt godt igennem.

Når et barn eller en ung under 18 år ikke trives hjemme, er kommunen, der skal hjælpe med at finde en løsning.

Jeg kan ikke fortælle dig, hvilken løsning din kommune vil vælge. Men jeg vil gerne fortælle dig lidt om nogle af de muligheder der findes. Det vil altid starte med, at en sagsbehandler fra kommunen taler med dig og dine forældre. Sagsbehandleren skal undersøge, hvordan du har det, og hvad du har brug for.

Det kan ende med, at din familie bliver tilbudt behandling, så både du og dine forældre kan få hjælp til, hvordan jeres familie kan blive et trygt sted at være.

Det kan også ende med, at du får et helt andet sted at bo. Hvis dine forældre går med til det, så kan du for eksempel bo hos andre voksne, som du kender. Det kan for eksempel være din kæreste, eftersom han er 21. Men det kunne også være, at I har familie eller venner i København, som du kan få lov til at bo hos.

Der er også den mulighed, at kommunen beslutter, at du skal anbringes enten i en plejefamilie eller på et opholdssted. Nogle steder bruger man også efterskole, som en mulighed for at få et år væk fra sin familie.

Det vigtigste er, at der stadig er nogen, der passer på dig– så du ikke står helt på egne ben, når du er så ung.

Lige nu kan du slet ikke overskue at vente med at flytte – derfor synes jeg, du skal ringe til kommunens Børne- og familieafdeling, så du kan høre, hvad sagsbehandleren vil råde dig til, og hvilke muligheder, du har. Det er nemlig lidt forskelligt fra kommune til kommune. Du kan finde telefonnummeret på kommunens hjemmeside. Hvis du i første omgang ønsker at være anonym, kan du også henvende dig til Den anonyme Ungerådgivning i kommunen. Deres nummer kan du finde hvis du googler din kommunes navn og anonym rådgivning.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvad du skal gøre, er du velkommen til at ringe eller skrive til BørneTelefonen på 116 111. Vi kan også tilbyde dig en bisidder, der kan hjælpe dig med at tale kommunen om dit ønske om at flytte hjemmefra. Du kan se mere om vores bisidderordning her bornetelefonen.dk/bisidder.

Jeg håber, du finder en rigtig god løsning. Måske har du allerede selv overvejet, om det er den bedste løsning at flytte sammen med din kæreste? Jeg kan nemlig ikke lade være med at tænke på, at der jo er ret stor aldersforskel mellem jer. Han er myndig og voksen. Derfor kan han have helt andre ønsker for, hvordan han vil leve sit liv end du. Jeg kunne fx forestille mig, at han er parat til flere ting i forhold til sex. Men rent faktisk er det ulovligt for ham at have sex med dig før du fylder 15 år. Vidste du det?

Samtidig skal du overveje, hvad det kan få af konsekvenser for dig, hvis I vælger på et tidspunkt at gå fra hinanden. Du skulle jo helst ikke ende med at måtte flytte tilbage til dine forældre igen, fordi du pludselig ikke har et sted at bo.

Mange gode tanker fra BørneTelefonen

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat