Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Tvivl omkring blå mandag

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 13 årige pige

Hvor lyder det som en god blå mandag I er igang med at arrangere i din klasse, jeg kan godt forstå I glæder jer.

Blå mandag er, for mange, en tradition, hvor man sammen fejrer at man er blevet konfirmeret. Derfor får mange også fri fra skole den dag. Det er ikke alle skoler, der tilbyder en fridag, og det har egentlig heller ikke noget med selve konfirmationen at gøre. Men en tradition, der er opstået over tid.

Det lyder til, at man på jeres skole holder en fridag om mandagen, i forbindelse med at nogen er konfirmeret. Den fridag gælder jo selvfølgelig for alle, uanset om man er konfirmeret, muslim, kristen eller noget helt andet.

Jeg kan godt forstå, at der er mange der gerne vil være med til at fejre blå mandag, det er ofte en rigtig sjov og hyggelig dag, hvor man er sammen med sine venner.

Jeg kan også godt forstå, at nogen måske har lyst til, at man ikke er så mange sammen, men mere er en lidt mindre gruppe, der hygger sig sammen. Det er et dilemma, som godt kan gå hen og få nogen til, at føle sig udenfor, på en dag, hvor skolen giver en fridag.

Jeg synes det er svært, at komme med et godt råd til hvordan man beder nogen om, at blive væk. For på en måde er blå mandag jo en dag, hvor man er sammen med sin klasse. Det behøver ikke at betyde, at I alle skal gå sammen, men kan gå i mindre grupper. Måske mødes nogle gange i løbet af dagen, fx spise sammen og hygge. Så I får en hyggelig dag ud af det for alle.

Jeg vil foreslå dig, at du tænker på denne dag, som en fælles dag, for alle dem i klassen, der gerne vil være med. Prøv at se bort fra om de er konfirmeret eller ej, og tænk på, at I allesammen kan hygge jer sammen og have det sjovt. Det kan også være med til at I får det bedre sammen i klassen.

Så kan du, sammen med dem du først lavede aftalen med, finde en anden dag, hvor I tager på strøget og shopper, går i biograf, tivoli eller andre hyggelig ting?

Jeg tror, at hvis I begynder, at sortere nogen fra til den dag, så kan det give noget uro i jeres klasse, som måske kan give uvenskaber, der slet ikke behøves at være.
Den uro og mulige uvenskab, kan komme til at ødelægge jeres dag, så I bagefter ikke er så glade og tilfredse, som I ellers ville være.

Giver det mening for dig, det jeg skriver? Jeg ved godt, at det ikke helt var det du efterspurgte, men det er mit bedste råd til dig.

Jeg vil ønske dig en rigtig dejlig konfirmation, en skøn fælles blå mandag og en skøn “anden blå mandag”

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat