Brev

Er jeg en dårlig person?

Jeg har en rigtig god veninde som jeg holder meget af. Mit problem er at når hun spørger om vi skal være sammen og jeg så ikke magter eller ikke vil være sammen med hende kommer jeg med en undskyldning som f.eks. At mine forældre har sagt nej selvom det ikke passer. Jeg gør det kun fordi jeg ikke vil gøre hende ked af det ved at sige at jeg ikke gider at være sammen med hende. Gør det mig til en dårlig person fordi jeg kommer med en undskyldning istedet for at sige sandheden? Jeg får nemlig altid skyldfølelse p.g.a det.

Pige, 14 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14

Du har ret til at sige ‘nej’ til invitationer fra venner. Når din veninde spørger dig, om I skal være sammen, er det kun et forslag. Du har ret til at sige fra, og du kan sagtens gøre det uden at skulle finde på ting, der ikke passer.

Du kan sige, at du har planlagt noget andet. Det er jo ikke forkert. Du har måske planlagt, at gøre noget for dig selv. Du kan sige mange ting, så længe du siger det på en god og sød måde.

Omvendt, er det ikke godt nok, hvis man ærligt giver et afslag uden at tænke over, hvordan det føles for modtageren: ‘Jeg har har ikke rigtig lyst til at være sammen med dig i dag’ er en sætning, der er ærlig – men ufølsom og derfor dum.

Er du i tvivl, kan du altid ‘vende sætningen om’. Hvordan ville du selv reagere, hvis du fik afslaget fra en ven? Denne øvelse virker altid. For man er sjældent i tvivl om, hvad man selv vil kunne acceptere fra en ven.

Så for at svare kort på dit sprøgsmål: Nej, det gør dig ikke til en dårlig person at give et afslag til din veninde.

Kærlig hilsen

BørneTelefonen

 

 

 

 

 

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Bekymret for din ven? Få flere råd til, hvordan du kan hjælpe

Har din ven fortalt dig, at der er noget, han eller hun synes er svært? Har du lagt mærke til, at din ven opfører sig anderledes end normalt? Eller er der noget helt tredje, der gør, at du bekymrer dig?

Der er mange forskellige måder at vise på, at man er ked af det. Nogle er ikke bange for at fortælle det. Mens andre holder det hemmeligt.

At gå rundt med nogle svære tanker skal ikke skjules. Men nogle gange kan det være svært at få sagt højt og gjort noget ved.

Det er derfor rigtig rart med gode venner. Venner kan hjælpe os, når vi er kede af det og få os i godt humør igen. Men husk på at når man er barn, er det aldrig dit ansvar at sørge for, din ven bliver glad igen. Det er de voksne, der skal træde til.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat