Brev

Gymnasiet

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 18-årige.

Tak for dit flotte brev med et meget legitimt problem. Jeg synes virkelig du sætter ord på problemet på en forståelig og rimelig måde. Det er så stærkt, at du har spottet udfordringen, og rækker ud efter støtte. Jeg håber, jeg kan give dig lidt ideer til måder at håndtere det på, som du finder hjælpsomme.

Du beskriver, at du oplever at være i endeløs cyklus, og derfor er det så godt at du rækker ud. Det lyder for mig, som om du er klar til at bryde cirklen og finde nye måder at manøvrere i dit sociale liv. Og det tror jeg på du kan. Det er nemlig ikke meningen at man skal være så fyldt op socialt, at man ikke kan være den ven man ønsker at være.

Det er tydeligt for mig, at dine venner og sociale relationer er vigtige for dig. Jeg forestiller mig, at dine venner holder meget af dig som ven, fordi du virkelig gerne vil være der for dem. Jeg tænker sådan, fordi du skriver at de fortjener den bedste version af dig, og at du gerne vil være på overfor dine relationer på skolen.

Samtidig bliver du også meget fyldt op af kontakten, især fordi du egentlig gerne vil fokusere på din uddannelse og fagligheden deri. Du skriver, at du har bedre overskud og lyst til det sociale udenfor skoletiden. Jeg forstår det sådan, at fordi du gerne vil præstere så godt som du overhovedet kan, både socialt og fagligt, så foretrækker du at holde tingene lidt adskildt. Det giver i hvert fald rigtig god mening.

Mon du føler lidt et pres til at være social, når du er i skole? Grunden til jeg spørger, at der er en del unge, der beskriver at de føler et pres om at være social, når de er på deres uddannelse, og det kan være svært, når alt det man skal lære også kræver energi og fokus. Måske er det rart at vide, at du ikke er alene, når du synes det er svært at jonglere med både faglighed og socialt liv på samme tid?

Noget som flere unge fortæller kan være en hjælp, er at give sig selv pauser i løbet af dagen. Det kunne for eksempel være at gå et tur, lave lektier eller høre lidt musik for sig selv.

Du skriver, at du føler du nærmest er nødt til at snige dig væk, hvis du gerne vil gerne vil gå alene på toilettet. Det fortæller mig, at det er et meget intensivt samvær du oplever i skoletiden, og det kan jeg sandelig godt forstå, at du har brug for pauser fra.

Mon du har nogle venner på skolen, som du føler du kan tale med om udfordringen?

Det kan man gøre på mange måder, og det behøver ikke være på en særligt dramatisk måde. Du kunne måske spørge, om de kender til det med, at have brug for en social pause, fordi man er helt fyldt op i hovedet. Hvad mon du tænker om det?

Hvis man har nogle mennesker omkring sig, der forstår at pauserne er vigtige, for at man kan rumme andre og være en god ven, så kan det også være nemmere at sige, at man lige går en tur eller smutter lidt væk.

Pauserne er nemlig uendeligt vigtige for trivsel, og succes i relationer. Jo bedre man passer på sig selv og respektere de grænser og behov man ligger inde med, jo mere kan man være overfor andre.

At være ærlig omkring den slags ting, er også en måde at lade andre komme lidt tættere på. Det er en måde at vise hvem man egentlig er, og at man holder af og stoler på den anden – så meget at man tør fortælle, at man skal bruge en social pause.

For det handler sjældent om de andre, når man har brug for en pause, og det kan jeg se på dit brev at du er helt med på. I virkeligheden er det en måde at passe på sine relationer, og ikke mindst passe på sig selv.

Tror du at din venner ved, at det faglige på gymnasiet er vigtigt for dig? Jeg tænker på om du viser det ved at være aktiv og fokuseret i timerne, eller om du taler højt om det. Eller gemmer du mon lidt på det, så du har mere at give socialt.

Måske er der andre af dine venner, der også gerne vil fokusere på det faglige, og så giver det måske mening at sætte sig sammen med dem i timerne, hvis du ikke allerede gør det. Det kunne også være noget med at sætte sig foran eller tæt på underviseren i timerne – det signalere nemlig også at man gerne vil fokusere på det faglige, og kan måske hjælpe dig med rigtig opmærksomheden mod det.

Der er også den mulighed at tage en snak med din studievejleder på gymnasiet. De er der for at hjælpe de studerende igennem studiet på bedste måde. De kan også hjælpe de studerende med udfordringer, der ikke udelukkende handler om studiet. Det kunne måske give mening for dig, at prøve at snakke med dem om udfordringen?

Jeg tror på at du kan finde en god balance og struktur, der ikke dræner dine sociale lagere så meget som det gør nu. Det er helt okay at være fokuseret på studiet i skoletiden, og så længe du stadig viser interesse og initiativ uden for skoletiden, så tænker jeg ikke det på nogen måde, vil belaste de relationer der er vigtige for dig.

Du har fået øje på udfordringen, og har allerede en god fornemmelse af hvad der fungere for dig. Det giver mig rigtig meget håb for at du kan bedre din situation. Jeg håber du vil finde modet til at åbne op for de relationer du har tæt på, så du kan få en støtte og forståelse dig har brug for.

Du er altid velkommen til at skrive igen, eller ringe til BørneTelefonen 116111, når du har brug for det.

Kærlig hilsen BørneTelefonen.

 

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

 

Måske du kender at nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst? Så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

 

Her på siden kan du få gode råd til at få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat