Brev

Hved ikke hvad jeg er til…

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Hej kære pige, 13 år.

Mange tak for dit brev. Du er langt fra den eneste som skriver herind, omkring den forvirring som man kan opleve, når man begynder at udvikle sin seksualitet i teenageårene.

Når det kommer til seksualitet, kan man ikke selv bestemme, hvad man vil være til. Det er ens lyster og følelser, der bestemmer det. Selvom man f.eks. siger ”jeg vil være lesbisk”, så kræver det, at man kan tænde på en anden pige, og at man nyder at være sammen med hende seksuelt og følelsesmæssigt. Nogle tænker, at de kan undertrykke deres inderste lyster og følelser, fordi de gerne vil være til noget andet, men det er aldrig en god idé.

Man behøver ikke at beslutte, hvad man er til. Man kan være til begge dele – og man kan også være til mænd i nogle år og så skifte og være til kvinder. Det er dine følelser, og hvem du forelsker dig i, der afgør det – og intet andet.

Når man kun er 13 år som du, kan det være svært at sige, om man er til piger eller drenge. For man har måske ikke haft så mange seksuelle oplevelser endnu. Mange mærker det først, når de har prøvet at være sammen med en eller når de forelsker sig.

Du er i en seksuel udvikling, og dine tanker kan gå i vidt forskellige retninger fra den ene dag til den anden. Det er så fint, at du er åben overfor dine tanker vedrørende sex og forelskelse, og har en nysgerrig tilgang til det.

Som du skriver, at du har hørt før – så er mit bedste råd også til dig, at du fortsat skal være åben og nysgerrig omkring dine tanker og udvikling. Du må se, hvad der sker. Når man oplever en stor lyst og trang til sex, er det ofte fordi, at man møder en, som tænder en. Om det så er en pige eller en dreng er ikke det mest afgørende – så længe at du bare husker på at lytte til dig selv og dine egne grænser og behov.

Hvis du har brug for at tale mere om sex og køn, kan du eventuelt kontakte LGBT Ungdom, som rådgiver gratis og anonymt i forhold til de tanker, som du sidder med. Du finder deres kontaktoplysninger ved at klikke her: https://bornetelefonen.dk/henvisninger/lgbt-ungdom/.

Jeg ønsker dig alt det bedste.

Hilsner fra BørneTelefonen.

Har du spørgsmål til sex eller den første gang?

Den første gang kan for nogen være en stor ting. Og mange har allerede en forestilling om, hvordan det bliver. Derfor kan nogle opleve at blive nervøse, fordi de gerne vil have en god oplevelse. Men det betyder også, at det kan blive svært at slappe helt af. Nervøsiteten kan fx gøre det svære for drenge at få en stiv pik, og for pigerne at blive våde. Det bedste råd er derfor at tage det helt stille og roligt, og tale sammen om det. 

Det er helt almindeligt at blive nervøs eller usikker omkring sin første gang. Måske du er usikker på, om du kan finde ud af det? Om du vil kunne lide det? Hvornår du er klar? Eller om du ser ”rigtig” ud? 

Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde at se ud på. Kroppe og kønsdele ser forskellige ud. Læs mere her, og få flere gode råd til sex og den første gang! 

Quiz om sex, seksualitet og krop

Kender du til myterne?

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat