Brev

Temperamentsproblemer?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15,

Mange tak, for dit meget detaljerede og velformulerede brev. Det lyder ikke rart, at du oplever at få raserianfald på den måde. Jeg vil starte med at sige, at du ikke er nogen dårlig person. Du er tværtimod meget reflekteret omkring dig selv, dine følelser og din opførsel. Det er tydeligt, at du vil andre mennesker det godt. 

Jeg beklager hvis jeg gentager noget, du har hørt før. Men mange unge i din alder oplever at de ikke altid har kontrol over deres følelser. Din krop og dit sind udvikler sig rigtig meget i teenageårene. Derfor må du huske, ikke at bebrejde dig selv alt for meget. 

Jeg kan ikke med sikkerhed fortælle dig, hvad grunden til din vrede er, eller hvad du præcis kan gøre for at slippe for den. Men du beskriver nogle ting, som jeg tænker, kan have været svært for dig. Fx. forholdet til din far, at være syg osv. Det er ganske naturligt, og endda sundt, at reagere på den slags oplevelser. Jeg tænker derfor på, at din vrede kan være en meget naturlig reaktion på, at der er ting i livet der har været svært. Mon du kan genkende det? 

Det du beskriver, lyder dog som et problem der fylder meget i dit liv. Derfor tror jeg, at det vil være rart for dig, at få noget hjælp til at håndtere det. Den hjælp, kan tage mange former. Det kan fx være samtaler med en vejleder, psykolog eller nogle strategier til, at bevare roen i de situationer, der er sværest for dig.

Jeg vil foreslå, at du starter med at gå til en du stoler på. Det kunne være din mor, eller en anden i din familie. Hvis du har en lærer, du synes godt om, kan du også gå til ham/hende og fortælle om din situation. Det kan også være, at din skole har en god vejleder/skolepsykolog, der ville være rar at tale med? Du kan også, alene eller med din mor, gå til din læge og fortælle om det du oplever.  

Der findes også åbne rådgivninger, fx Headspace - http://www.headspace.dk/ Her kan du ringe, chatte eller møde op og tale med en voksen, der måske kan være til hjælp.

Jeg tror også, at det ville hjælpe, at snakke med en god ven eller veninde, og få sat nogle ord på det du tænker og føler. Jeg fornemmer ud fra dit brev, at du allerede har gjort dig mange tanker omkring det hele og måske ville det hjælpe dig, at skrive lidt mere ned. For nogle kan det være en hjælp at skrive dagbog, og få vendt dagens tanker på den måde.

Det du beskriver, og den måde du beskriver det, viser mig en meget klog og betænksom pige.  Jeg håber mit svar kan give dig mod på at få talt med nogen, der kan hjælpe dig.

De bedste hilsner fra BørneTelefonen.

Få flere gode råd, hvis du oplever Vold i familien

Vold er altid ulovligt, så hvis du oplever vold i familien, er det rigtig vigtigt, at du får hjælp. Hvis din mor eller far slår eller taler nedladende til dig, så er det aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du føler dig tryg.

Vold kan ske på forskellige måder. Nogle oplever, at deres forældre er voldelige overfor hinanden. Det kan også være, at volden går ud over dig eller dine søskende.

Vold i hjemmet kan både være fysisk og psykisk. Fysisk vold er, hvis man fx bliver sparket, slået, rusket eller nevet. Psykisk vold er, hvis man fx bliver ignoreret, ydmyget, truet eller talt nedladende til.

Her på siden kan du få nogle råd til, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever vold derhjemme. Du kan se en video om vold i familien, læse om rettigheder, få hjælp til at skrive et brev eller læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat