Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Kan jeg slå op med ham, når han har det mentalt dårligt?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dig!

Tak for at du ville skrive ind til os. Jeg kan læse mig frem til, at du lige nu står i et dilemma og det vil jeg gerne prøve at hjælpe dig med.

Du skriver du har en kæreste. I starten kunne du rigtig godt lide jeres forhold, men som dagene går er det blevet værre og værre. Du skriver, at I dagligt har skænderier, og at du kun er glad 1/3 del af tiden du er sammen med ham. Det lyder rigtig svært.

Du nævner også, at han er jaloux, kontrollerende og anklager dig for at gøre noget du ikke har gjort. Det får mig til at tænke på, at det ikke kan være et særlig godt eller opbyggende forhold at være i. Det lyder til, at du også har tænkt på dette.

Du fortæller også om dine bekymringer om hans helbred og at du er bange for hvad der skulle ske ham, hvis du valgte at slå op med ham. Og at det egentlig er det der fylder mest hos dig lige nu.

Jeg kan ikke fortælle dig om du skal slå op med ham eller ej, men jeg vil mere end gerne hjælpe dig med at blive klogere på, hvad du synes er det rigtige. Det håber jeg er okay med dig?

For det første skal du altid passe godt på dig selv.

Jeg skriver det, fordi jeg også bliver rigtig bekymret for dig, når jeg læser, hvor meget det fylder og hvor mange ting, du lige nu føler, at du skal acceptere for at passe på ham.

Det lyder rigtig hårdt for dig, og jeg tænker, at det er vigtigt, at du også husker på, at du selv skal have det godt. For hvis du ikke passer godt på dig selv og dit eget mentale helbred, hvem vil så gøre det?

Når andre er meget glade for os og fortæller os, hvor meget vi betyder for dem, kan det nemt komme til at overskygge ens egne behov. Det er du bestemt ikke den eneste, der mærker.

Særligt i kærlighedsrelationer oplever nogle, at de kan komme til at føle sig lidt fanget eller måske endda føle, at de bliver taget lidt som gidsel i deres kærestes halvdårlige helbred og usikkerhed.

Når jeg bruger ordet “gidsel”, tænker jeg på situationer, hvor man kan føle sig fastlåst og ansvarlig for sin kærestes velbefindende på en måde, der faktisk kan være belastende.

Det kan skabe en ubalance i forholdet, hvor den ene føler, at de altid skal være stærke og støttende, mens de måske selv også har behov for støtte og omsorg.

Derfor vil jeg også bare fortælle dig, at du har ret til at blive behandlet med respekt, og føle dig tryg med din kæreste, og hvis det ikke føles sådan, har du også altid lov til at slutte jeres forhold.

Du er bekymret for ham

Det er selvfølgelig rigtig svært, når man også elsker den anden og er bange for, hvad han kan finde på. Det forstår jeg godt.

Ligesom dig, beskriver andre også en frygt for, hvad der kan ske, hvis de slår op. Det er et meget stort ansvar at bærer på sine skuldre, for på den måde kan du føle, at det er din skyld, hvis han gør noget forfærdeligt. Præcis som du også skriver.

Jeg vil bare understrege, at det aldrig vil være din skyld. Du ved godt, at han har brug for hjælp, men han vil ikke selv opsøge den. Det lyder som om, at du har gjort rigtig meget for at være der for ham og støtte ham.

Men din kærlighed alene kan ikke helbrede hans psykiske problemer. Især ikke, hvis hans usikkerhed er så ukontrollerbar, at du konstant føler dig anklaget og ansvarlig.

Der kan være mange ting, der gør, at han har det som har har det. Men jeg får alligevel lige lyst til at dele den her side med dig. Måske kan du genkende nogle mønstre. Fx at han vil bestemme, hvad du har på.

Her kan du læse om, hvad andre oplever, når de lever med en kæreste, der er besidderisk og Jalous. Andre har oplevet det samme.

Du passer meget på ham

Jeg kan godt forstå, at man kan komme til at bekymrer sig så meget for din kæreste. Men nogle gange kan det være nødvendigt at tage en pause eller afslutte et forhold, selvom man stadig holder af den anden person.

At tage en pause eller slå op kan være en kærlig handling. Det betyder også, at du respekterer både dine egne og hans behov.

…Og hvis I ender med at slå op eller sætte jeres forhold på pause, betyder det ikke nødvendigvis, at du ikke kan lide ham eller er god ved ham. Nogle gange har mennesker bare brug for tid alene til at arbejde med deres problemer.

Ved at give ham plads, viser du også, at du mener det alvorligt, når du siger, at han har brug at arbejde med sig selv og få noget hjælp til det. For nogen, kan det være et godt skub.

Du kan prøve at tale med ham om det

Jeg tænkte på, om du mon har fortalt din kæreste, at du er bekymret for ham? For du skal ikke stå alene med ansvaret som den eneste, der gør ham glad.

Kunne du fortælle ham, at det er vigtigt for dig, at han får hjælp til de ting, der er svære? Det er helt okay, at vise dem man holder af, at man synes de har brug for hjælp.

Hvis han stadig ikke vil, kan du måske prøve at tale med nogle andre i hans liv. Kender du hans forældre, måske de ved mere om hvordan din kæreste har det og kan hjælpe ham? Eller har han nogle venner som du måske kan dele dine bekymringer med?

Du skal i hvert fald ikke stå med det hele selv. Jeg tror det vil være rigtig godt for dig at komme af med nogle af dine tanker omkring alt dette. Jeg synes også, at det er en rigtig god idé for dig at snakke med nogen du kender. Det kunne også være en voksen du føler dig tryg ved.

Dine venner ved det godt

Når man står i et rigtig tungt og svært dilemma, er det altid vigtigt, at man har nogen omkring sig, der kan støtte og lytte. Derfor er det også godt, at du har dine veninder.

Hvis det føles rart at tale med dem, kan du måske snakke lidt mere med dem om det. Du skriver, at de synes det skal slutte. Men husk! Du behøver ikke gøre noget hurtigt og måske føles det rart at tale det igennem lidt flere gange.

Derefter kan du måske prøve at tage lidt tid med dig selv. Lyt til dig selv og hør hvad du selv tænker.

Måske du kan samle tankerne f.eks. på et papir. Det kan ofte være nemmere at overskue alle de mange tanker der kan flyve rundt i ens hoved, når man skal træffe en stor beslutning.

Hvis du ikke føler, at de er de rigtige at tale med, så kender jeg også noget, der hedder Headspace. Her kan du mødes med andre og tale om det, og de vil i hvert fald rigtig gerne høre, hvad du har at sige og snakke med dig om det.

Jeg vil afslutte med at sige, at jeg flere steder i dit brev læser, at du allerede har en god idé om, hvad du tænker er bedst at gøre for dig selv. Måske har du brug for mere tænketid eller måske nogen, der støtter dig.

Lige meget hvad, er det vigtigt, at du passer godt på dig selv og gør det, der føles bedst for dig. Det kan sagtens være, at det bliver svært, hvis du vælger at stoppe det. Men det virker også til, at det er rigtig svært allerede nu. Derfor er det vigtigt, at du ikke er alene med det her.

Jeg håber du kan bruge mit svar til noget. Hvis mit svar har givet dig flere spørgsmål, skal du være mere end velkommen til at ringe eller skrive ind til os på telefon nr. 116 111.

De bedste tanker og ønsker fra BørneTelefonen.

 

Få flere gode råd, hvis du oplever Vold i familien

Vold er altid ulovligt, så hvis du oplever vold i familien, er det rigtig vigtigt, at du får hjælp. Hvis din mor eller far slår eller taler nedladende til dig, så er det aldrig din skyld! Det er altid de voksnes ansvar, at du føler dig tryg.

Vold kan ske på forskellige måder. Nogle oplever, at deres forældre er voldelige overfor hinanden. Det kan også være, at volden går ud over dig eller dine søskende.

Vold i hjemmet kan både være fysisk og psykisk. Fysisk vold er, hvis man fx bliver sparket, slået, rusket eller nevet. Psykisk vold er, hvis man fx bliver ignoreret, ydmyget, truet eller talt nedladende til.

Her på siden kan du få nogle råd til, hvordan du kan få hjælp, hvis du oplever vold derhjemme. Du kan se en video om vold i familien, læse om rettigheder, få hjælp til at skrive et brev eller læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Vold Andre der hjælper

din kommune – din Indgang

Rådgivning og andre hjælptilbud for børn og unge.
Læs mere

Bryd Tavsheden

Til dig, der er udsat for vold i familien eller i et kæresteforhold (13-24 år)
Læs mere

Ud af voldens skygge

Rådgivning og behandlingstilbud til voldsramte kvinder og børn (over 18 år)
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat