Brev

Utroskab, rygning og alkohol?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 15-årige dreng

Tak for dit brev, som på en meget tydelig måde forklarer, hvordan det går hjemme hos dig. Og hvilket stort ansvar du tager på dig, for at få alt til at glide.

Jeg fornemmer på dit brev, at du er en meget klog og moden person. Du er utrolig fintfølende og ansvarlig i forhold til de voksne omkring dig.

Når forældre drikker for meget, så sker der ofte det, at børnene får rollen som voksne. Det er ikke underligt, at det sker, når man tænker på, at alkohol faktisk påvirker især fornuften og dømmekraften hos den, der drikker. Fulde voksne opfører sig ikke ”rigtig voksent”. Kan du mon genkende det?

Det kan være pga. alkoholen, at din mor inddrager dig i sit parforhold og fortæller detaljer til dig. Måske er det, når hun drikker, at hun glemmer, at du er hendes barn. Og at børn (eller unge) ikke skal tage del i de voksnes bekymringer.
Men det er belastende at sidde med al den viden, du har fået, og at skulle tænke så meget på de voksnes trivsel. Jeg kunne forestille mig, at du oplever, at det er krævende?

Jeg forstår virkelig godt, at du gerne vil have, at de får det okay sammen igen. For det lyder, som om du holder af din papfar og jeres fælles hjem. Jeg tænker, at du måske også er bange for at miste ham, hvis de vælger at gå fra hinanden?

Når du spørger mig, hvad du kan gøre, så er mit svar, at du som barn ikke skal (eller kan) tage ansvar for din mors stress eller hendes relation til din papfar. Som voksne skal hun og din papfar selv klare disse ting. Måske ville det være en ide med parterapi. Du kan foreslå det til din mor eller din papfar. Men det er op til dem at handle på det.

Jeg tror til gengæld, at din mor godt kunne have brug for hjælp i forhold til sit alkoholforbrug. For det lyder til, at hun drikker så meget, at det går ud over din trivsel. Derfor synes jeg, du skal se nærmere på denne side med gode råd til, hvordan man tackler alkoholproblemer derhjemme: https://bornetelefonen.dk/tema/alkohol-familien

På siden er der også henvisning til steder, som kan konkret kan hjælpe dig og din familie - men for nemheds skyld, får du dem også her:

http://www.hope.dk/ung,

http://www.tuba.dk, 

http://www.dedrikkerderhjemme.dk

Jeg forstår virkelig godt, at du gerne vil gøre noget ved det hele – det er jo din hverdag, der står på spil. Jeg kan blive lidt bekymret over, om du måske kommer til at blive så involveret i de voksnes problemer, at du slet ikke har tid til dit eget liv. Har du kræfter til at passe din skole og have det sjovt med dine venner eller med fritidsaktiviteter?

Jeg tænker derfor, at du kunne bruge noget støtte lige nu. Hvordan lyder det, synes du?

Først og fremmest  synes jeg, du skal tage fat i din mor og fortælle hende, hvad situationen gør ved dig.
For eksempel kunne du prøve at fortælle hende, hvad du føler indeni, når de skændes foran dig. Hvordan det er for dig at blive indblandet i, at hun samler beviser mod din papfar for utroskab. Hvordan er det for dig, at hun står udenfor med smøger og vin. Hvordan føles det for dig, når hun siger, at hun vil flytte.

Måske tænker hun ikke på, hvilken betydning hendes handlinger og reaktioner har for dig. Jeg tror derfor, at det vil være godt hvis du fik forklaret hende det. Evt. kan du åbne op for snakken med at vise hende brevet og svaret her?

Hvis det føles rart for dig, kan du også tage fat i din papfar og fortælle ham, hvordan det hele påvirker dig. Kunne det mon være en mulighed?

Jeg kan ikke se på dit brev, om du stadig har jævnlig kontakt med din egen far efter skilsmissen. Hvis du har kontakt til ham, så er det måske også værd at overveje at snakke med ham? 

Derudover kunne det være en god ide, at du også får talt med din skole. Når man har problemer hjemme, så påvirker det tit ens skolegang. Og man kan derfor have brug for ekstra støtte fra en god lærer. 

Jeg håber, at mit svar har givet dig brugbare idéer til, hvordan du kommer igennem denne periode. Husk også, at du altid kan kontakte os igen.

De kærligste hilsner fra BørneTelefonen

Hvordan har du det i din familie?

hvordan har du det med din familie?

Føler du dig udenfor? Kommer du tit op at skændes med dine forældre? Er det svært med dine søskende?

Klik dig videre her og få gode råd til, hvordan du kan få det bedre i familien.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat