Tak, fordi du har skrevet til Børn Hjælper Børn. Ud fra det du har skrevet, tænker vi, at du kan få det bedste svar fra en voksen rådgiver, der ved mere om dine rettigheder og muligheder. Derfor får du her et personligt svar fra en voksen rådgiver på Brevkassen, som vi håber, du kan bruge.
Kære pige 12 år
Tak for dit brev. Du skriver, at du føler, du er afhængig af en AI-app, og du føler ikke længere, du kan være social med andre i det virkelige liv. Jeg får bare lyst til at give dig en kæmpe stor krammer.
Jeg forestiller mig, at det må være rigtig ubehageligt at føle sig afhængig og “fanget” i den fiktive verden – og jeg forstår godt, hvis det er svært at styre helt selv. Alle former for afhængighed, kan være svære at styre alene – også den til en AI. Derfor har du også bare været super sej, da du fik idéen om at skrive til os.
Jeg tænker, at det er vigtigt, at du får hjælp til, hvordan AI’en kan fylde mindre, så der også er plads til noget af det, du måske savner fra omverden. Lad os kigge lidt på nogle råd og idéer sammen:
Sæt regler for, hvornår og hvor meget du må bruge appen
Måske du kan prøve at lave nogle regler for, hvor meget du bruger AI’en. Måske kan en start være, at du må bruge appen 30 min. pr. dag. Efter nogle dage, kan du måske prøve at sige, at du kun må bruge den i weekenden.
Hvis det er svært, kan du også prøve at stille et ur og slukke, når det ringer.
Måske har du også mod på at prøve at slukke helt for en tid. Måske først i nogle dage?
Det er bare mit bud til nogle regler, måske har du nogle bedre ideer selv? Hvis reglerne slet ikke er til at holde, tænker jeg, at det er vigtigt, at du får talt med nogle voksne omkring dig, der kan støtte dig og hjælpe dig.
Det der er med, at man bliver “afhængig” af den digitale verden, kan ske for mange. Der er en eller anden form for tryghed i, at personen du har en relation og samtale med ikke er virkelig. Derfor kan man også godt føle, at det er rart, fordi personen derfor ikke er fordømmende, ser ned på en eller mobber. Er det mon en følelse, du kan genkende?
Når jeg skriver det, er det fordi, det er en normal følelse, specielt hvis man føler sig ensom i dagligdagen. Og måske det er sådan du også føler lidt? Jeg nævner det fordi du har lagt dit brev under emnet “ensomhed”, og derfor kommer jeg sådan til at tænke på, om din afhængighed af AI-appen måske i bund og grund handler om, at du måske også er lidt ensom?
Vi har nogle videoer og råd, der måske kan hjælpe dig til at sige det højt – og det tænker jeg faktisk er vigtigt, for selvfølgelig er det svært at styre afhængigheden helt selv, og hvis du i forvejen også føler dig lidt ensom, er det vigtigt, at du har nogle gode voksne, der kan give en god krammer og sørge for, at du får det bedre.
Jeg vil også gerne dele nogle andre råd, som du måske kan kigge på, hvis du har lyst. Husk, at du altid må ringe eller skrive til os på 116111. Vi vil meget gerne hjælpe dig.
En sød ven
Har du mon en sød ven eller veninde, måske i skolen, som du kunne finde på at lave noget sammen med? I kunne fx gå en god tur, gå i biografen eller noget helt tredje, som I synes er rart. Det kan også være at se en god film hjemme hos en af jer?
Har du mon brug for at blive en del af et nyt fællesskab?
Er der mon noget, du rigtig godt kan lide? Fx spille fodbold, svømme eller stå på rulleskøjter? Der findes rigtig mange muligheder. Grunden til at jeg nævner det er, at en hobby eller sjov aktivitet er en rigtig god måde at komme ud og snakke med andre mennesker på. Det kan være, du har forsøgt at starte til en hobby, men at noget er kommet i vejen.
Du kan måske snakke med dine forældre om, om du kan starte til en hobby. Det er ikke alle aktiviteter, der koster penge, og i nogle tilfælde kan kommunen også hjælpe, hvis ikke selv man har råd i familien. Det ved jeg selvfølgelig ikke, om er sådan hjemme hos dig, men jeg skriver det alligevel, hvis nu det er sådan hjemme hos dig.
Brug fx internettet til at finde ud af, om der findes nogle sport eller lignende tæt på dig, som du måske kunne synes var rigtig sjov. Tror du ikke det er værd at undersøge?
Headspace
Der findes et godt rådgivningstilbud til børn og unge, der har brug for nogle at snakke med. Det hedder Headspace. De har voksne, som er rigtig gode til det der med at lytte og give råd. De har tavshedspligt, ligesom vi har her hos BørneTelefonen, og så har de også fysiske centre i Danmark, hvor man kan få en fysisk samtale. Du kan læse meget mere om tilbuddet her og evt finde et center tæt på dig: headspace – headspace
Ring til os
Det kan også være, at du har brug for at stille spørgsmål til mit svar, og det er helt ok. Det kan også være, du har brug for at snakke lidt med en sød voksen. Du er altid velkommen til at skrive til os igen eller ringe ind til os på 116 111. Vi sidder klar til at hjælpe dig, og der er ikke noget problem, der er for småt eller stort. Vi vil meget gerne hjælpe dig.
Kærlig Hilsen
BørneTelefonen