Brev

Ursikker på mig selv

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 15

Mange tak for dit brev. Hvor er det godt, at du skriver til os, for jeg kan da godt forstå, at du ikke vil føle dig ensom. Jeg håber, at mit brev kan hjælpe dig til at se nogle muligheder for at møde lidt flere mennesker, som måske kan føre til gode venskaber.

Det lyder super stærkt, at du både løber og løfter vægte. Det er en stor hjælp for ens fysiske og psykiske sundhed at være kropsligt aktiv. Ofte hjælper det også på selvværdet. Måske kunne du begynde at gå til noget sport eller træning sammen med andre? Holdsportsgrene som håndbold, basket og fodbold kan være gode måder at lære andre at kende på. Hvis du ikke har prøvet de ting før, kan du sikkert finde et begynderhold, hvor man ikke behøver at være øvet. Måske ville det være nemmest, hvis du satte dig ned med dine forældre og kiggede lidt rundt på nettet?

Jeg kan sagtens forstå, at du synes det er rigtig irriterende at skulle tage medicin. Rigtig mange børn og unge, der har fået diagnosen ADHD, synes det er en stor udfordring at leve med bivirkningerne. Fx er der mange, der har sværere ved at sove, eller oplever, at de tager på i vægt. Men der er også mange unge, der virkelig føler sig hjulpet af medicinen. De finder mere ro, kan bedre koncentrere sig og har lettere ved at få venner, da de ikke lige så let bliver sure og opfarende. Jeg vil da anbefale, du måske sammen med dine forældre tager en snak med din læge/psykiater og ser om der er en anden form for medicin, som måske ville være bedre til dig i forhold til ikke at tage så meget på?

Hvis du har lyst, kunne du sammen med din familie, undersøge om der findes nogle grupper for unge med samme vanskeligheder som dig? Måske kunne I snakke med din lærer, eller din læge eller en rådgiver på skolen som kunne anbefale noget, fx en form for ADHD-gruppe? Eller en efterskole for unge med diagnosen ADHD? Måske ville det være en hjælp for dig, hvis du kunne lufte tankerne lidt sammen med andre unge, der oplever nogle af de samme ting som dig?

Hvis du vil, kunne du vise dine forældre dit brev til os, og mit svar, og så kunne I tage den derfra?

Jeg håber ikke, at du føler, at ADHD er noget, du bare ikke kan gøre noget ved, og som skal holde dig tilbage for altid. Som du sikkert ved, er ADHD nogle forskellige symptomer – fx at man kan være urolig, at man nogle gange har dårlig koncentration, eller at man kan blive hurtigt irriteret. De ting er noget, som alle mennesker oplever i en eller anden grad. Måske har du bare oplevet dem mere end andre. Men det betyder ikke, at du er ADHD. Det er en diagnose du har fået, som skal hjælpe dine forældre, dine læger, dine lærere, og andre omkring dig til at forstå, hvad det er, som du kan have svært ved. Men hvis du en dag får nemmere ved de ting, der gjorde, at du fik diagnosen, så har du den faktisk ikke mere.

Så jeg håber virkelig, at du ikke giver op på at gøre dig umage og øve dig. I at møde nye mennesker og få nye venner, at bevare roen omkring de ting, du kan lide at lave, at lære nye ting og blive ved med at udvikle dig.

Mange hilsner, og held og lykke med alt,

BørneTelefonen

Få endnu flere gode råd om

hvordan du kommer ud af ensomhed

Føler du dig ensom eller udenfor fællesskabet? Du er ikke den eneste, der er nemlig mange unge, der oplever ensomhed. Alle kan føle sig ensomme engang i mellem, men hvis følelsen fylder meget, er det vigtigt, at der bliver gjort noget ved det.

Man kan godt være alene uden at være ensom og omvendt kan man godt have mange venner og stadig føle sig ensom.

Hvis du er ensom, kan det være, du har tanker som: Hvorfor er der ingen der forstår mig? Hvorfor bliver jeg aldrig inviteret med til fester? Hvorfor har jeg ikke nogen BFF? Hvorfor er der aldrig nogen, der liker min billeder på Instagram? Hvorfor snapper dem fra klassen aldrig til mig? Hvordan får jeg gode venner? Hvorfor er jeg ensom? Og hvordan kommer jeg ud af ensomheden?

Heldigvis er der mange ting, du kan gøre. Her kan du få forskellige gode råd til, hvordan du kommer ud af ensomhed og få tips til, hvordan du kan få venner. Du kan også læse andre børns breve og se hvilke svar, de har fået fra BørneTelefonen.

Ensomhed

Andre der hjælper

Headspace

Du kan både ringe og skrive til Headspace, og de har også afdelinger i hele landet, hvor du kan komme ind og tale med en rådgiver.

Læs mere

Studenterrådgivningen

Gratis rådgivning til studerende på de videregående uddannelser, der oplever psykiske eller sociale problemer. F.eks. stress, eksamensangst, depression, ensomhed mm.

Læs mere

Ventilen

Er du ensom og har brug for at mødes med andre børn og unge i samme situation?

Læs mere