Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Blufærdighed

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 14 år,

Tak for dit brev. Jeg vil meget gerne dele mine tanker om blufærdighed og omklædningsrum med dig.

Der er rigtig mange børn og unge, der har det svært med omklædningsrum. Når man kommer i puberteten, og ens krop ændrer sig, er det meget almindeligt at føle sig usikker eller blufærdig, når man skal klæde om sammen med andre. Kroppen ændrer sig på forskellige måder i puberteten, og der kan være stor forskel på, hvordan og hvornår det sker.

Derfor kan der også være stor forskel på, hvordan man ser ud, selvom man er lige gamle. Nogle bliver meget nysgerrige på, hvordan andres kroppe ser ud i puberteten, og kan derfor komme til at kigge meget. Det er naturligt at være nysgerrig og få lyst til at kigge, men det er også naturligt føle det ubehageligt at andre kigger på én.

Jeg ved, at rigtig mange piger på din alder, har det ligesom dig. Nogle er selvfølgelig mere blufærdige end andre, men rigtig mange oplever følelsen på et tidspunkt i løbet af puberteten. Jeg tænker på, om du mon har talt med nogle af dine veninder om din blufærdighed? Hvis du vidste, at en eller flere af dine klassekammerater har det på samme måde med omklædningen, så kunne det måske gøre situationen lidt mindre akavet?

Jeg synes, det er i orden at du klæder om på toilettet, hvis du har det bedst med det, og det er ok for din lærer også. Det kan dog blive et problem at springe badet over efter idræt. I puberteten begynder man ofte at svede mere, og sveden kan hurtigt begynde at lugte, hvis man ikke går i bad.

Måske du kunne tage en snak med sin idrætslærer, eller en anden lærer du hr det godt med, om dine tanker? Det kan være en god idé at tage en fælles pigesnak i klassen om, hvordan man har det med at klæde om og bade sammen.

Der vil helt sikkert være stor forskel på, hvordan I har det med jeres kroppen, blufærdighed og nøgenhed, men det kan være rart at vide hvordan de andre tænker. Måske kan I sammen lave nogle aftaler om, at man skal respektere hinandens forskelligeheder, og nogle kan måske bade først eller sidst, alt efter hvad de har det bedst med.

Jeg håber, at du kan bruge mine ideer til noget, og at du finder en god løsning på, hvordan omklædningen og badet kan føles lidt bedre for dig. Hvis du har brug for flere eller andre gode råd, så er du altid velkommen til at kontakte Børnetelefonen igen på mail, sms, chat eller ringe på 116111.

Bedste hilsner fra Børnetelefonen

 

Få endnu flere råd, hvis du er Bange, utryg eller angst

Alle mennesker oplever at være bange mange gange gennem livet. Men hvis man er bange eller angst for ting, som slet ikke er farlige, eller hvis frygten for meget, er det vigtigt, at man får noget hjælp.

Nogle oplever at være bange for noget bestemt som fx eksamensangst, angsten for edderkopper eller at være bange for at flyve.

Det kan også være, det er lidt svært at sige, hvad man helt præcist er bange for. Måske det bare er en følelse af uro og utryghed i kroppen.

Her på siden kan få gode råd eller du kan lave din egen find ro plan. Du kan også læse andre børns breve og BørneTelefonens svar.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat