bekymret
Børnetelefonen
Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Vi håber, at du alligevel vil kunne bruge svaret. Dit svar kommer her:
Kære pige på 11 år
Tusind tak for dit brev. Hvor er det godt, at du har skrevet herind. Jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe dig.
Du fortæller, at du er bekymret for dine forældre og din søster. Det kan jeg virkelig godt forstå. Det viser, at du er en omsorgsfuld person, som tænker på hvordan andre har det.
Når man bliver bekymret kan man nogle gange godt mærke det i kroppen ved at få ondt i maven ligesom du har oplevet.
Når man får det sådan, er det rigtig godt at dele sine tanker og bekymringer med nogen. Ligesom du har gjort ved at skrive dit brev. Måske du allerede nu kan mærke, at det lettede lidt, at fortælle nogen om, hvordan du har det?
Jeg tænker det er rigtig vigtigt, at dine forældre også ved hvordan du har det. Det er nemlig dine forældre, der skal sørge for, at du har det trygt og godt.
Du siger, at du ikke ved hvordan du skal fortælle det. Mange af de børn og unge jeg taler med synes det er rigtig svært, at få fortalt om de svære tanker, følelser og bekymringer. Derfor tænker jeg, at du måske kunne bruge nogle råd til, hvordan du får det sagt?
Det er vigtigt, at du siger det på et tidspunkt, hvor de har god tid. Du kan fx sige “mor og far, jeg vil tale med jer om noget vigtigt. Hvornår har I tid?”.
Hvis du synes det er svært at sige det ansigt til ansigt, så kan du også skrive dine tanker ned i et brev ligesom her. Så kan de læse det i ro og fred. Og så kan det blive udgangspunktet for jeres snak. Jeg ved at mange har glæde af at vise det brev de har skrevet til BørneTelefonen og vores svar. Ville det mon også føles rart for dig?
Hvis du hellere vil tale med en anden voksen om det først, så kan det også være en idé. Måske en ven eller venindes mor eller far? Eller din lærer, hvis det er en du føler dig tryg ved?
Hvis du fortæller det til din lærer, så ved han/hun også hvorfor du får ondt i maven og kan hjælpe dig når du er i skole. Hvad tænker du om det? Måske din lærer også har lagt mærke til, at du får ondt i maven nogle gange.
På BørneTelefonens hjemmeside har vi lavet en video, hvor vi giver gode råd til at fortælle noget svært. Du kan kigge forbi, hvis du har lyst: Sådan fortæller man noget svært.
Jeg synes det var virkelig modigt af dig, at dele dine tanker med BørneTelefonen. Jeg håber og tror på, at du kan bruge dit mod til at fortælle dine forældre, hvordan du har det. Det er vigtigt, at der bliver passet på dig!
Husk at du altid må skrive til BørneTelefonen igen eller ringe til os på 116111. Måske det kan hjælpe at tale lidt i telefon med en af os? Vi er altid klar på at lytte.
Kram fra BørneTelefonen
Har du en diagnose?
Har du svært ved at følge med i skolen? Forstår dine klassekammerater dig ikke? Har du svært ved at få venner? Har du mange konflikter eller føler du dig ensom?
At leve med en diagnose kan føles svært. Andre børn og unge fortæller, at de føler sig anderledes og har svært ved at passe ind. Det kan derfor være en stor hjælp at få talt med nogen, og få hjælp til hverdagen, så den passer til dine behov.
Klik dig videre her og få hjælp til, hvordan du kan bede om hjælp og fortælle det til din klasse. Du kan også teste, om du kender til myterne om diagnoser, læse andres fortællinger eller få gode råd til hverdagen og hvordan man får nye venner.