Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Køn og identitet

Det kan føles stort at være i tvivl om sit køn, og skulle finde ud af, hvem man er. Derfor har vi her på siden samlet en række gode råd til, hvordan du kan blive mere tryg ved din kønsidentitet. Du kan også få viden om de forskellige kønsidentiteter og få hjælp til at tale med nogen om det 

BørneTelefonen undersøger Kønsidentitet

Hvordan føler man et køn? Og hvordan ved man, om man skal skifte køn?

Se videoen og få gode råd fra BørneTelefonen og mød Alexander, som selv har skiftet køn.

BørneTelefonen undersøger: KØNSIDENTITET

5 gode råd om køn og identitet

Tal med andre om deres køn

Hvis du føler dig i tvivl eller alene om din kønsidentitet, kan det være rigtigt rart at tale med nogen om det.

Det kan være, du har brug for at høre andres oplevelser, eller tænker det kunne være rart, at tale med andre, der har det ligesom dig. Måske du har en ven, som også tænker over sit køn?

Du kan også komme i kontakt med andre børn og unge i samme situation som dig, ved at blive en del af LGBT+ fællesskaber. LGBT+ er for personer der ser sig selv som mere eller andet en blot ’dreng’ eller ’pige’.

LGBT+ fællesskaberne er rundt omkring i hele landet. Det kan du læse mere om her: LGBT+

Del dine tanker med en voksen

Mange børn og unge, der identificerer sig om LGBT+ personer, fortæller at det kan være svært henne i skolen. Det kan fx være i omklædningen til idræt, eller når klassen bliver opdelt i drenge og piger.

Det kan være en rigtig god idé at tale med din lærer. Dine lærere kan nemlig hjælpe dig med at finde nogle gode løsninger. Måske vil de også tænke mere over, hvordan de opdeler klassen.

Hvis du ikke kan lide at tale med din lærer om det, kan du bede om hjælp fra dine forældre. De kan sammen med din lærer aftale, hvordan skolen kan blive et rart og trygt sted for dig at være.

Du må gerne sige fra…

Hvis du ved, at du gerne vil omtales som ham, hende, dem eller noget helt andet, må du gerne rette på folk. Hvis de bruger et navn/ord om dig, som du ikke kan lide, må du godt sige, at du vil kaldes noget andet.

Måske ved de slet ikke, at deres ord sårer dig. Prøv at fortælle dem, hvorfor det ikke er okay, og hvad det gør ved dig.

Du må også gerne sige fra, hvis du hører nogen tale grimt om dit eller andres køn. Det er ikke okay at tale grimt om andre på grund af deres kønsidentitet.

Du har lige så meget ret til at være dig selv, som alle andre. Hvis de ikke stopper, så kan du gå til en voksen.

Tag det i dit eget tempo

Hvis du stadig er i tvivl om din kønsidentitet eller ikke er klar til at dele det med andre, er det helt okay. Du behøver ikke vide fra den ene dag til den anden, hvilket køn du føler dig som.

Derfor er det også helt ok at sige i en periode, at du ikke ved det. Nogle oplever også at deres kønsidentitet ændrer sig igennem livet.

Tag det i dit eget tempo, og gør det, som der føles rigtigt for dig. Det vigtigste er, at du er glad og kan være dig selv.

Hvis du hverken har det godt med at blive kaldt for ham eller hun, kan du foreslå at andre kalder dig for ”de” eller ”dem”.

 

Vær stolt af dig selv

Nogle børn og unge fortæller, at det kan være en svær følelse at opleve sig forskellig fra sine klassekammerater. Det kan føles svært at passe ind, og de er bange for ikke at blive accepterede for, hvem de er.  

Men det er simpelthen så sejt, at du mærker efter, hvem du føler dig som.  

Vi har nemlig alle ret til at være os selv, og se ud som vi vil. Det kræver en stor styrke at finde ud af. Og du kan være stolt af at være kommet tættere på at finde frem til, hvem du er, og hvordan du gerne vil tales til.  

Hvilket køn føler du dig som?


Læs og giv råd til at springe ud

Vil du gerne fortælle din familie og venner om din kønsidentitet?

Her kan du få andre børns gode råd til, hvordan du kan gøre det. Du kan også dele dine egne oplevelser og gode råd.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat