Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Apps og billeder

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 17 år.

Tak for dit brev og spørgsmål til BørneTelefonen, jeg vil gøre mit bedste for at svare på dit spørgsmål.

Du skriver, at du og din kæreste i enighed har taget nogle intime billeder, som du er bange for, at andre apps kan tilgå, når du har givet tilladelse til at appen får adgang til dine fotos.

Svaret er som udgangspunkt nej, snapchat gemmer ikke dit fotobibliotek og kan ikke sælge dine private billeder videre.

Men det er kompliceret, så for at forenkle det, vil jeg sige: Teknisk set har appen adgang til dit fotobibliotek, MEN juridisk og med hensyn til omdømme ville det aldrig ske at de gemte dit fotobibliotek og delte det med andre (medmindre der er anmodning fra efterretningstjenester osv.).

Det vil altså også sige, at der er forskel på adgang og at gemme delte elementer på en server. Snapchat vil nemlig gemme alt det du har delt (sendt) – også selvom det måske er billeder du har sendt i appen til dig selv, men dit fotobibliotek har de kun adgang til.

Generelt set bør det derfor ikke være tilfældet at apps gemmer og sælger dit fotobibliotek videre, medmindre der er en fejl i programmet (kaldet en bug).

En bug i computer- og app-verdenen er ligesom en lille fejl eller en form for virus, der kan opstå i programmer eller spil. Det er som om, der er en lille insekt, der sniger sig ind i computeren og laver rod, så tingene ikke virker helt rigtigt.

Generelt er det vigtigste for sikkerhed altid at have dine enheder (telefon, computer osv.) opdaterede. Ved at holde dem opdaterede er du mere sikker på, at der ikke er fejl i programmerne.

Nye opdateringer byder også ofte på forbedret sikkerhed, da applikationerne hele tiden udvikles og forbedres.

Adgang

Mange giver ofte mere adgang end nødvendigt, f.eks. på Snapchat og i billedredigeringsapps. Selvom applikationerne ikke gemmer eller sælger dit fotobibliotek videre, kan det stadig være en god idé at overveje, om appen virkelig behøver fuld adgang.

Det kan være besværligt at skulle godkende nye billeder hver gang, du vil dele dem, men det giver også mulighed for mere kontrol over, hvad du deler adgang til. Måske vil du overveje, om det ville være rart for dig, selvom det gør det mere besværligt?

Jeg håber, at dette besvarer dit spørgsmål, og måske var det en lettelse at høre, at dine billeder ikke gemmes eller sælges videre.

Hvis du har andre spørgsmål til privatliv

For at finde ud af hvad appen ellers bruger ens personlige oplysninger til, kan man læse appens privatlivsindstillinger, for det er meget forskelligt, hvad de forskellige apps gør med din information.

På din egen telefon kan du gå i indstillinger og herefter privatlivsindstillinger for at se din søgehistorik og slette den.

Men derfor kunne det være en idé at gemme dine private og intime billeder sikkert på din telefon, så de ikke popper op sammen med “feriebillederne”. Mange telefoner giver mulighed for at ‘skjule’ disse billeder i dit fotobibliotek, så du skal trykke kode for at se dem. Måske du kan se om det er en mulighed, hvis du ikke allerede gør det.

Jeg vedhæfter ligeledes et link til Sikkerdigital, hvor du kan læse om generel it-sikkerhed samt politiets anbefalinger til vores digitale adfærd.

Til slut vil har jeg lyst til at sige, at det lyder som om, du har en dejlig kæreste, som du er meget glad for, hvor er det skønt for jer!

Jeg håber, mit svar har hjulpet dig lidt på vej.

De bedste hilsener fra

BørneTelefonen

 

Hvordan er dit digitale fællesskab?

Når man skriver sammen online, kan tonen hurtigt blive grovere, og vi kan nemt misforstå hinanden. Det kan være fordi, vi ikke kan se andres reaktioner, og derfor ikke opdager, at de måske er blevet kede af det.

Er du blevet mobbet, holdt udenfor eller talt grimt til på nettet, er det ikke okay. Og der er heldigvis en masse voksne, som skal hjælpe dig med at få det stoppet, så du kan få det bedre.

Klik dig videre her og få gode råd til dit digitale liv og fællesskab!

Trin for trin hjælp
Har du været udsat for ulovlig billeddeling? Få hjælp her, hvis nogen har delt et billede eller en video af dig.

Er dine private billeder blevet delt?

billeddeling

Er dine private billeder blevet delt? Eller har du selv delt billeder eller videoer?

Uanset om du selv har delt, har modtaget noget eller selv er blevet krænket, er det det vigtigt, at du reagerer.

Læs mere her og få hjælp til, hvad du kan gøre hvis du er stødt på det eller selv har været udsat for billeddeling. Du kan også få gode råd, læse andre børns breve, quizze eller se film om billeddeling.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat