Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Flytte Hjemmefra

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dreng på 17 år Tak for dit brev. Når du er under 18 år, kan du ikke helt selv bestemme, hvor du vil bo. Det er dine forældre som bestemmer det. Hvis dine forældre synes det er i orden, at du bor hos enten din mormor eller hos en af dine søskende, må du gerne det, fordi du er over 15 år gammel. Det er noget som dig, dine forældre og den du så skal bo hos kan aftale, uden at kommunen, statsforvaltningen eller andre instanser skal beslutte det. Hvis du bor hos din mormor eller hos en af dine søskende, vil det stadig være dine forældre som har det, der hedder forsørgelsespligt over dig. Det vil sige, at de skal sørge for, at du får mad og de ting som du har brug for i hverdagen. Har du mon talt med dine forældre om, at du egentlig ikke har lyst til at bo hos nogen af dem? Og fortalt dem hvorfor? Måske dine forældre godt kan forstå, hvorfor du ikke har lyst til at skulle flytte med den ene af dem og måske I sammen kan tale om, hvad der kan være en god løsning? Hvis dine forældre ikke vil have, at du bor hos nogle andre end dem, er det ikke noget som du selv kan bestemme. Du er 17 år, så der er ikke så lang tid til, du selv kan bestemme hvor du skal bo, når du fylder 18 år. Derfor kan det være en god idé, at du allerede skriver dig op på en venteliste i et boligselskab eller på en venteliste til en ungdomsbolig. Hvis du skriver dig op allerede nu, er der større chance for at du kan få din egen lejlighed tilbudt når du fylder 18 år og kan flytte hjemmefra. Du skriver ikke rigtig noget om, hvordan det mon kan være, at du ikke har lyst til at bo sammen med hverken din mor eller far. Er det fordi du synes, at de ikke behandler dig ordentligt eller er det måske fordi du ikke har lyst til at skulle vælge, hvem af dem du gerne vil bo hos? Mange børn og unge synes, at det er svært at skulle vælge om de helst vil bo hos deres mor eller far, når forældrene bliver skilt, fordi de ikke vil gøre hverken deres mor eller far kede af det. Er det mon også sådan for dig? Eller handler det om noget andet? Hvis de ikke behandler dig godt, og du er utryg ved at bo hos en af dem, så har du også mulighed for at snakke med en sagsbehandler din kommune, fx ved at du ringer til kommunen. Måske kan en af dine ældre søskende eller mormor hjælpe dig med det?  Jeg håber, at du kan bruge mit svar, selvom jeg ikke kan svare dig helt på, om du kan få lov til at bo hos noget af din familie. Hvis du har flere spørgsmål efter at have læst mit svar eller hvis du måske har lyst til at tale om noget andet, er du også altid velkommen til at ringe eller sms'e til os på 116 111 eller skrive til UngeChatten. Mange hilsner BørneTelefonen  

Skal din mor og far skilles? Få gode råde her

Hvis ens forældre skal skilles, kan man opleve at have mange forskellige følelser. Måske man bliver bange og nervøs, det kan også være man bliver rigtig ked af det eller vred og nogen oplever også lettelse, hvis ens forældre har skændes meget. Man kan også sagtens opleve at have alle følelserne. Måske hverdagen pludselig ser anderledes ud og derfor tager det tid at vænne sig til, at mor og far bor hver for sig

Det er vigtigt at sige, at det aldrig er børnenes skyld, når forældre vælger at blive skilt.

Her på siden kan du finde svar på spørgsmålene ved at se film om blandt andet, hvad man kan gøre, hvis man har det svært med sin papmor. Du kan også få viden om dine rettigheder eller læse andre børns breve.

Du har en Initiativret

Det betyder, at når du er fyldt 10 år, kan du bede Familieretshuset om at holde et møde med dine forældre, hvis du ikke har det godt med det, der er blevet bestemt i forbindelse med dine forældres skilsmisse. Det kan f.eks. være om, hvor du skal bo, hvor tit du skal se den forælder, som du ikke bor hos eller noget helt andet, som du måske er ked af.

Du kan ringe til Børnenes skilsmissetelefon på telefonnummer 20 60 05 50 eller du kan udfylde blanketten og sende den direkte til Familieretshuset. Print brevet her.

Du kan også få en bisidder fra BørneTelefonen til at hjælpe dig.

Hvis dine forældre er skilt, og du ikke er tilfreds med, hvordan du skal bo, kan du bruge din initiativret

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Spil

Sjitshow

Det er tid til et familiebillede! Men hvem skal have en hundelort på hovedet, og hvem skal have et smækkys? Hvem skal ligne en zombie, og hvem skal være superhelt? Du bestemmer – for det er DIN gakkede familie!

Spil om skilsmisse og om skøre familier

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat