Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

hvis jeg kalder mig selv “muslim”?

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 16 år

Jeg forstår godt dit dilemma. Der er rigtig mange unge med anden etnisk baggrund, der har det som dig, fordi de ligesom dig står mellem to kulturer.

Jeg synes, at du skal tale med dine forældre om det. Og med dine nye veninder, så du kan få luftet lidt ud. Dine danske veninder kommer da ikke til at vende ryggen til dig på grund af religion, tror du det? Det ville være meget underligt, hvis de gjorde. De holder jo af dig som menneske.
Du kan starte med at spørge dem, om det ville have nogen betydning for dem, hvis du var muslim.

Mange etniske danskere er både døbt og konfirmeret uden at være praktiserende kristne. Nogle kalder sig derfor for kulturkristne.
De tænker ikke på Gud i dagligdagen, men de kan godt lide traditionerne, som er bygget op omkring kristendommen. Nogle tror også på, at der er noget, der er større end dem selv, men at forestille sig en Gud, som han er beskrevet i bibelen, er ikke lige dem.

Måske kan du sige til dine veninder, at fordi du kommer af en muslimsk familie, så er du selvfølgelig opvokset med nogle muslimske traditioner, som du sætter pris på, men at I aldrig har været specielt praktiserende. Det er jeg ret sikker på, at de fleste kan forstå og også er nysgerrige omkring.
Det er jo spændende at høre om andres opvækst og kultur, når det er anderledes end det, man selv kender.

Angående dine muslimske venner, som, du er bange for, ikke vil se dig som en god muslim:
Jeg vil foreslå dig, at du siger til dem, at for dig handler det ikke om at være en god muslim, men om at være et godt menneske, og det kan man altså godt være, selvom man ikke følger nogle religiøse regler.

Du har ret til din personlige frihed og til at vælge selv. Og selvom det er svært, skal du holde fast i, at du gerne må gøre det, der føles rigtigt for dig, uanset om det er religiøst eller ikke religiøst.
Du skal ikke lade andres meninger definere dig som menneske. Følg din egen mavefornemmelse!

Angående din studenterhue, så kan du vælge et helt andet emblem end noget religiøst. Jeg mener, hovedparten af alle studenter tænker jo ikke engang over, at korset er et kors, og at det har nogen særlig betydning. For dem er det bare sådan, den klassiske studenterhue ser ud.
Du kan kigge lidt på, hvad man kan vælge i stedet for det religiøse symbol ved at google studenterhue og kokarde. Så kan du også læse om deres betydning og finde det, der passer bedst til dig. Hvis man fx har musik på linje, kan vælge en node, og man kan også få en kokarde, der bare står fx STX på.

Hvis du har brug for at tale med nogen, er du altid velkommen til at ringe til BørneTelefonen på 116 111, eller du kan benytte vores Chat eller SMS.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

"alene" hør andres fortællinger

Hør sangeren Clara og 15-årige Tiba tale om at have en udenlandsk baggrund og føle sig anderledes.

Religion og kultur Andre der hjælper

Amal Hayat

Hjælp til unge på vej ind og ud af radikalisering
Læs mere

Diskriminationslinjen

Rådgivning i forbindelse med diskrimination
Læs mere

Headspace

Har du brug for at mødes og tale med en voksen anonymt? (12-25 år)
Læs mere

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat