Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

forvirret piger

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære piger,

Hvor er det godt, at I skriver, for jeg kan fornemme, at I føler du alene med tanker og kroppens udvikling lige nu. Hvor er det bare stort af jer, at I deler så svær en ting med nogle og snakker indbyrdes med hinanden. Det synes jeg virkelig er sejt gået.

I ved det sikkert allerede, men når man kommer i puberteten, sker der en stor udvikling og forandringer med kroppen. Der kommer flere kvindelig hormoner i kroppen, som gør at: Man får hår forskellige steder på kroppen, man får flere former og piger får menstruation.

Det er dog helt forskelligt for hvornår disse ting sker for den enkelte person. For alles kroppe er nemlig helt forskellige, nogle kroppe udvikles hurtigere end andre. Og intet er forkert eller unormalt.

Udflåd er også ganske normalt at få. Knuderne under jeres bryster er skabt af de hormonelle ændringer, der sker i kroppen i de første pubertets år. Det betyder faktisk at jeres bryster skal til at vokse og derfor kommer der en knude som oftest kan føles øm. Knuderne er ikke farlige, og ømheden kan forsætte frem til ens bryster er vokset helt.

Men hvis i skulle være mere i tvivl kan i altid snakke med skolen sundhedsplejeske eller jeres læge. Skolen sundhedsplejeske kan svarer på alle jeres spørgsmål omkring dette emne, meget dybere end hvad jeg kan. Selvom man godt ved at det nok ikke er farligt, kan det nogle gange være rart at en sundhedsplejerske eller læge også har kigget på det. Det er helt okay at have det sådan.

Det er rigtig godt at være opmærksom på sin krop og reagere, når der er noget der er anderledes end det plejer.  Skriv gerne igen eller ring til os på telefonen 116111, hvis du har brug for det.

Til sidst vil jeg sige, at I vil kunne få noget mere viden om kroppens udvikling her: https://bornetelefonen.dk/kroppen/

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat