Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

skamlæber

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år.

Vi ser alle ud på forskellige måder, og intet er mere rigtigt eller forkert end andet. Mit gæt er, at der intet i vejen med dine skamlæber eller kønslæber, som de også kaldes

Jeg kan godt forstå, at du sammenligner dig med andre piger. De sammenligner sig også med dig og hinanden, og synes helt sikkert også, at de ser ’forkerte’ ud nogen steder. Det er helt normalt at have det sådan. Kroppen udvikler sig meget, når man er i puberteten, og den ændrer sig og kommer til at se anderledes ud, end den gør nu. De indre kønslæber vokser ofte ud mellem de ydre, når man er i puberteten. Men det ændres i pubertetens udvikling af kroppen. Begge par er med til at beskytte mod snavs og bakterier og er en del af de meget erogene områder.

Du skal ikke være bekymret for, om du kommer til at have sex, eller om der kan komme en pik ind imellem. Lige nu tror jeg, at det største problem er, at du fokuserer så meget på dem. Når du på et tidspunkt skal i seng med en dreng, vil han garanteret slet ikke synes, at du har lange skamlæber – eller overhovedet lægge mærke til det. I øvrigt er drenge i puberteten lige så usikre som piger, og tænker meget på, om deres pik er stor nok, og om den ser ’rigtig’ ud og er om man er god nok. Han vil sikkert tænke mere på, hvad du tænker om hans udseende, end hvad han selv tænker om dit.

Jeg synes, at det bedste du kan gøre er at begynde at fokusere på alle de ting, du godt kan lide ved dit udseende, i stedet for at fokusere på det du ikke bryder dig så meget om. Du kan evt. lave en liste over alle de ting, du bedst kan lide. Det kan fx være, at du har et flot hår, pæne ben, smukke øjne osv. når du selv begynder at fokusere på de gode ting ved dig selv, vil du få det bedre med dig selv og dit udseende, og du vil ikke længere tænke så meget over det, du ikke er så tilfreds med. Hvis du er bekymret om kønslæberne er normale, så er det en idé at få en snak med en læge. Men lige nu er du og din krop i rivende udvikling, og der er mange nye ting at få øje på og lære at kende.  

Mange kærlige hilsner
BørneTelefonen
 

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer eller læse andre børns breve kroppen.

Du kan også deltage i afstemninger, prøve øvelser om selvværd og få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat