Brev

Min far er efter mig

Idag har min far været rigtig meget efter mig, mere end han plejer.

Fordi jeg hele weekenden har haft det psykisk dårlig har jeg ikke rigtig haft magten til at hjælpe ham, så idag gav han mig en kæmpe sviner, hvor han mente at jeg var selvisk og aldrig hjælper og jeg kun ville spille computer.

Han ved ikke engang hvor skidt jeg har det

Dreng, 15 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære 15-årige

Det er aldrig rart, når konflikterne fylder derhjemme. Jeg kan høre, at du har fået skæld ud af din far i weekenden. Det kan jeg virkelig godt forstå, er svært at være i. Jeg vil gøre mit bedste for at hjælpe dig.

Nogle gange kan forældre godt tænke, at skæld ud er den eneste måde at snakke med deres børn på. Og der kan være forskellige årsager til at det ender med en konflikt. Det gør det selvfølgelig IKKE okay. Men det kan være rart at høre, at man ikke er den eneste som oplever at få skæld ud derhjemme.

Det kan virkelig føles uretfærdigt at få skæld ud nogle gange. Nogle føler at deres forældre ikke helt forstår dem, når de skælder ud. Eller at de er ligeglade med, hvordan man går og har det. Jeg kan høre også er noget af det, som måske fylder i dine tanker, når du skriver: “han ved ikke engang hvor skidt jeg har det”.

Nu kender jeg jo ikke din far. Men jeg kunne forestille mig, at han ville være interesseret i at høre, hvordan du går og har det. Måske ville det hjælpe, hvis du gav ham chancen for at høre, at du har det skidt psykisk for tiden. Har du mon snakket med ham, om at du har det skidt?

De fleste forældre ønsker at deres børn er glade. Og de vil gerne hjælpe, hvis ikke det er tilfældet. Måske kan du prøve at finde et tidspunkt, hvor I har tid til at sætte jer og snakke. Gerne et tidpunkt, hvor I ikke er på vej ud af døren. På den måde er der god tid til at tale det hele igennem Hvad tænker du mon om den mulighed?

Du kan fx sige “Hej far, måske har du lagt mærke til at jeg har trukket mig lidt. Det er egentlig fordi, at jeg har det ret svært psykisk for tiden”. Du kan også vise ham dit brev og mit svar, hvis det føles lidt nemmere.

Jeg oplever også, at det kan fungere godt, at fortælle at man frygter personens reaktion. På den måde, kan din far være mere opmærksom på sin reaktion til det, du gerne vil sige.

Du er også altid velkommen til at kontakte BørneTelefonen, hvis du har brug for at snakke om, det som er svært psykisk for tiden. Vi vil rigtig gerne hjælpe. Tøv ikke med at ringe. Vores rådgivere sidder klar på telefon nummeret: 116111.

Kærlig hilsen
BørneTelefonen

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

sådan taler du med en voksen om det der er svært

Det kan være svært at vide, hvordan man skal starte snakken?

Måske du bekymrer dig om, at de bliver sure? Det kan være du er bange, eller føler du dig misforstået?

Vi har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen.

Du kan få en Bisidder fra BørneTelefonen

Hvis du skal til møde i kommunen eller i Familieretshuset, kan en voksen fra BørneTelefonen gå med dig. Det er helt gratis at få en bisidder.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat