Brev

Søvn

Jeg kan ikke sove fordi jeg bruger alt min tid på at onaner

Intetkøn, 23 år
Svar fra

Børnetelefonen

Kære dig,

Det er godt, at du skriver til os, når du har det sådan. Det er nemlig rigtig vigtigt med søvn.

Det er meget forskelligt, hvor meget lyst forskellige personer har til onani. Nogle gør det meget, mens andre ikke gør. Derfor kan man heller ikke rigtig sige noget bestemt om, hvornår man onanerer for meget.

Men hvis det er er begyndt at fylde så meget, at det går ud over din søvn, er det rigtig godt, at du reagerer. 

Måske du kan prøve at sætte nogle regler for, hvornår og hvor meget du må onanere, så du får mere søvn.  Jeg forestiller mig nemlig, at det må gøre dig meget træt om dagen, hvis du slet ikke for sovet. Måske har jeg ret i det?

Hvordan kan reglerne se ud?

Du kan fx lave en regel om, hvor længe du må onanere om aften. Det kunne fx være 30 min. Stil et ur og når det ringer, skal du så prøve at stoppe.

Det kan måske være en måde at prøve at sikre, at du kan nå at få din søvn.

Det kan også være, at du skal prøve at onanere på andre tider af døgnet. Det kunne være når du vågner i weekenden, eller om eftermiddagen når du kommer hjem. På den måde har du måske længere tid, og så går det stadig ikke udover din søvn.

Måske det kunne være en ide for dig, hvis du lavede en lille plan over det.

Du kan måske tænke over, hvornår det giver mening for dig. Der er jo meget jeg ikke ved om, hvad du for eksempel har af interesser eller hvordan det er hjemme hos jer med privatliv.

Men jeg ved, at det er rigtig sundt at sove, og onani kan være en rigtig god måde at lære sig selv at kende på. Derfor er det en god ide, hvis du kan planlægge din tid, så du har tid til begge dele, når det føles rart for dig.

Når man begynder at onanere, kan det godt komme til at fylde en del i starten. Det kan tage lidt tid at finde nogle gode vaner omkring det.

Men for mange lykkes det – netop fordi de, ligesom dig, er opmærksomme på det, der ikke fungerer så godt.

Derfor håber jeg også, at du har lyst til at prøve at lave nogle nye, gode vaner eller regler, som kan hjælpe dig med at få sovet om natten.

Jeg vil også bare gerne huske at fortælle dig, at hvis du ikke kan overholde reglerne – selvom du virkelig prøver – så kan du faktisk få hjælp.

Du kan fx tale med din læge om det. Eller med sundhedsplejersken på skolen. Du kan også snakke med en rådgiver på privatsnak.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar og finde en god løsning. Du må også altid skrive igen, eller ringe til os på 116111.

De bedste hilsner BørneTelefonen

Få flere råd og hjælp til Kroppen

I løbet af puberteten begynder din krop at ændre sig meget. Du begynder blandt andet at vokse mere, svede mere og få hår nye steder på kroppen. Hvis du er en dreng, begynder du også at producere sæd, og din stemme går i overgang. Hvis du er en pige, begynder dine bryster at vokse, og du får din menstruation. Vi har samlet en række spørgsmål og svar på alt det, man ikke tør spørge om ved både pigekroppen og drengekroppen.

På siden kan du også teste din viden om kønsorganerne, lære noget nyt i vores videoer, læse andre børns breve kroppen eller få gode råd til, hvordan du får et godt forhold til din krop.

Kender du privatsnak.dk?

privatsnak.dk kan du se film og læse om:

  • Hvad sker der, når man kommer i puberteten?
  • Hvad gør man, hvis man får bumser?
  • Hvordan kan man mærke, om man er forelsket?
  • Hvornår har man sex første gang?
  • Hvordan sætter man et kondom på?

… og mange andre spørgsmål.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat