Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Malplaceret

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 18 år

Mange mennesker oplever at føle sig ensomme på et tidspunkt i deres liv. Det kan der være forskellige årsager til, fx. skilsmisse i familien, studiestart eller andre ting, der gør, at ens liv og de mennesker, man normalt så og var sammen med til dagligt, skifter. Det kan gøre det svært at finde “sin plads” de nye steder. Måske er det noget, du kan genkende?

Du skriver, at du ikke ønsker, at din familie eller din vennegruppe skal se dig som en byrde eller et offer som de skal tage sig af. Jeg er sikker på, at fx. dine forældre gerne vil have, at du har det godt i din hverdag – derfor tror jeg også, at de oprigtigt ønsker for dig, at du ikke føler dig ensom, hvis du fortalte dem det. Gætter jeg mon rigtigt?

Du skriver også, at du ikke er interesseret i sympati-opmærksomhed. Når din familie behandler dig godt eller tager hensyn til dig, så må du tro på, at de gør det af oprigtighed, fordi de bekymrer sig om dig. De vil gerne have, at du trives. Derfor viser de sympati og forståelse over for dig ved at fx. gøre nogle ting anderledes, så du også har det godt. Det betyder ikke, at opmærksomheden er “kunstig” – de gør det, fordi de elsker dig – og det er jo bare rigtig rart, at de gerne vil hjælpe dig. Kunne man forestille sig, at det kunne hænge sådan sammen? 

Jeg tænker derfor, at du ikke vil være en byrde for din familie, hvis du fortalte dem om din følelse af ensomhed og at være malplaceret. Hvis du fortæller dem om det, giver du dem mulighed for at hjælpe dig ud af din situation. De tænker sandsynligvis slet ikke over, at du føler dig ensom, fordi de ikke ved det. Jeg har talt med mange unge, der har følt sig overset eller ensomme, når deres forældre får “nye familier”. Jeg tænker derfor, at det vil være rigtig godt for dig, hvis du fortæller din familie, at du føler dig som det tredje hjul – at du gerne vil være en del af fællesskabet, både hos din far og mor, og at de fx. gerne må invitere dig forbi til middag, se en film sammen, drikke en kop te sammen eller noget helt andet. Kunne du mon gøre det? Måske kunne det også hjælpe dig meget, hvis du fik noget alene-tid med din mor og far? Det ved jeg, at der er mange andre unge i din situation, der har været rigtig glade for. I kunne måske gå en tur sammen, gå ud at spise eller noget helt tredje. Det vigtigste er, at man er sammen i hinandens nærvær uden at blive forstyrret.

Du skriver ikke noget om, hvor tæt du er med din nye vennegruppe. Uanset hvad, vil det sandsynligvis mindske din følelse af ensomhed, hvis du åbner op og fortæller om dit problem. Det giver din vennegruppe mulighed for at hjælpe dig og være opmærksom på dig, samtidigt med, at det kan skabe et tættere bånd mellem venner, når man giver noget af sig selv, der er lidt personligt. Kunne du finde på at gøre det? Måske kan det endda være, at der er andre, der har det på samme måde? 

Jeg håber, at du har mod på at afprøve mine råd. Det kan godt være lidt svært at være så personlig over for andre. Jeg har talt med mange unge, der har gjort det, og de har fortalt, at ensomhedsfølelsen er blevet mindre eller forsvundet, og at det er utroligt lettende at få sagt højt, hvordan man har det. 

Mange tusind hilsner fra BørneTelefonen

Alene og udenfor? Få flere råd om ensomhed

Alle kan føle sig ensomme engang i mellem. Men hvis følelsen fylder meget i dit liv, er det vigtigt, der bliver gjort noget ved det.

Følelsen af ensomhed er aldrig din egen skyld, men der er heldigvis mange ting, du kan gøre selv. Læs mere om hvad ensomhed er, hvordan andre børn oplever det og få en masse råd!

Få endnu flere gode råd om Venner, veninder eller ensomhed

Venner er noget af det allerbedste! Men hvad gør man, hvis man er blevet uvenner med sin BFF? Hvis I er kommet op og skændes og der er drama, så kan det gøre en rigtig ked af det. Hvordan løser man så konflikten og bliver venner igen?

Måske har du en ven, som går igennem en svær periode? Fx oplever skilsmisse, sygdom i familien eller kærestesorger. Hvordan kan man så hjælpe sin ven bedst muligt?

Nogen gange kan kærlighed også påvirke venskaber. Hvad hvis man bliver forelsket i sin bedste ven? Skal man sige det eller håbe det går over? Og hvad hvis dig og din ven har det samme crush? Eller hvis du kommer til at kysse med din vens kæreste?

Det kan også være, du ikke har nogen venner eller ikke særlig godt kan lide dem du har? Måske du bliver holdt udenfor eller mobbet? Måske du føler din ensom og alene og ikke føler, du kan være dig selv.

Få svar på spørgsmålene ved at læse gode råd om hvordan du kan løse konflikter med dine venner eller få råd til, hvad du kan gøre, hvis du er forelsket i din ven. Du kan også se videoer og få tips til, hvordan du får nye venner eller du kan læse breve fra andre børn, og se hvilke råd de har fået.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat