Brev

Skizofreni?

Svar fra

Børnetelefonen

Du har sendt dit brev til Børn Hjælper Børn. En fra BørneTelefonen har besluttet, at det er bedst, at du får svar af en voksen rådgiver. Vi håber, at du alligevel vil kunne bruge svaret. Dit svar kommer her:

Kære pige på 16 år,

Tak for dit brev. Jeg kan forstå, at du har en masse sære oplevelser med stemmer, overspisning, faste, tvangstanker med videre. Det kan jeg godt forstå fylder en masse i dig og, at du har lyst til at finde svar på, hvorfor du har det som du har det. Jeg håber, at mit brev kan hjælpe dig lidt videre.

Du fortæller i dit brev, at du har det rigtig dårligt psykisk, og at du tænker på, om det mon kan være skizofreni. Sådan er der selvfølgelig ikke nogle unge mennesker, der skal have det. Derfor er det selvfølgelig rigtig vigtigt, at du får den bedste hjælp, som du kan.

Du fortæller nemlig, at du er i gang med at blive udredt i psykiatrien. I psykiatrien er det psykiaterne og psykologernes ansvar, at du får den hjælp, som du har krav på. Hvis der er tale om en diagnose, hvor du kan få behandling, så har du krav på den. Det kan din psykiater forklare dig meget mere om.

Det er vigtigt at huske på, at man ikke kan vide om man har skizofreni fordi man har set videoer på TikTok. Faktisk kan det være rigtig misvisende, og det er vigtigt, at du lader din psykiater vurdere det.

Måske kunne det være en idé at tage dit brev og mit brevsvar med til din psykiater? På den måde kan du vise din psykiater, hvilke oplevelser og følelser, som du går rundt med. Hvad tænker du om det?

Det er også vigtigt at huske på, at vi herinde på BørneTelefonen ikke kan forklare dig, om du har en diagnose eller ej. Men, vi ved at skizofreni kan se meget forskelligt ud fra person til person, og det er derfor rigtig svært at sige noget konkret om, om du kan tænkes at have den diagnose. I stedet kan vi fortælle dig, at din psykiater kan forklare dig alt om diagnosen, og kan også forklare dig alt muligt om, hvordan man hjælper unge med at få det bedre, hvis de har det dårligt.

Men måske har det været rart for dig at fortælle det højt til os alligevel. Det er nemlig vigtigt at man får fortalt sine følelser højt til andre. Det kan nogle gange gøre “ens rygsæk” lidt mindre tung. Kan du genkende det?

Husk på, at vi altid gerne vil tale med dig herinde på BørneTelefonen. Det kan være alt fra dine tanker, til følelser og dine oplevelser med at være dig. Du kan skrive herind igen eller du kan ringe til os på telefonnummeret 116111.

Mange kærlige hilsner

BørneTelefonen

Få flere gode råd om Sygdom i familien

Har du en mor eller far, der er alvorligt syg? At leve med sygdom i familien, kan være rigtig hårdt og man kan få mange bekymringer for fremtiden. Det er rigtig vigtigt, at man ikke går alene med sin frygt, men at man får talt med nogen om den.

Sygdom i familien kan både være fysisk og psykisk. Lige meget hvad, kan det gøre hverdagen svær. Fx kan det være at din mor eller far, ikke kan de samme ting længere og måske sygdommen sætter tanker i gang hos dig som: Bliver min mor rask igen? Hvordan fortæller jeg mine venner om min fars sygdom? Hvem kan jeg tale med mine tanker om?

Her på siden kan du få gode råd, du kan læse andre børns breve og BørneTelefonens svar, få hjælp til at bygge et brev eller prøve følelses-guiden.

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Hør andre børns Historier

På ‘Når mor eller far bliver syg’ kan du høre om andre børns historier. Du kan også fortælle din egen historie eller høre mere om de følelser, man kan have, når en i familien er alvorligt syg.

Når mor eller far bliver syg, kan det være svært at være barn i en familie. Læs hvordan andre børn har klaret livet i en familie med sygdom.

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Guide: hvad gør man ved de svære følelser?

Guide

Svære følelser: hvad kan hjælpe?

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat