Brev

Jamen

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Tak for dit brev. Hvor er det godt, at du rækker ud efter hjælp og skriver her til brevkassen. Det kræver et stort mod.

Jeg kan læse, at du har lavet selvskade for nogle måneder siden, måske fordi du var stresset. Nu skal du til møde med din pædagog og en fra kommunen og er i tvivl om hvad du skal sige til mødet.

Du skriver, at du har snakket meget med kommunen gennem nogle år, men denne gang er du meget nervøs og får hele tiden angstanfald. Det lyder virkelig ikke rart, jeg kan godt forstå, at du er nervøs. Selvom du har snakket med kommunen flere gange, kan jeg forestille mig, at det kan være meget angstprovokerende at skulle sidde og snakke om sine problemer.

Jeg ved fra andre unge, som skriver her til brevkassen, at de også kan blive meget nervøse når de skal til møde på kommunen. Det er derfor helt normalt at have det som du har det lige nu. Det betyder dog ikke, at det ikke kan være rigtig ubehageligt at have det sådan.

Jeg kan læse, at din pædagog skal med til mødet.

Kan du snakke med din pædagog om, hvordan du har det med det her møde? Jeg tænker måske, at det kunne gøre din angst mindre, hvis I havde snakket sammen inden mødet. Du kunne fortælle din pædagog, at du er rigtig nervøs og måske snakke om de ting du gerne vil sige til mødet. På den måde kan din pædagog hjælpe dig, hvis du under mødet glemmer hvad du gerne vil sige, fordi du er nervøs. Hvad tænker du om det?

Hvis du syntes, at det er svært at skulle snakke med din pædagog om det, så er det faktisk også muligt at få en bisidder. Måske ved du det allerede, men jeg deler lige tanken med dig under alle omstændigheder.

Det er sådan, at når et barn eller en ung skal til møde med kommunen, har de ret til at få en bisidder. En bisidder er en voksen, som kan snakke med dig inden mødet og er med til mødet med kommunen. Bisidderen kan hjælpe dig til at få sagt de ting du gerne vil og kan hjælpe dig under mødet, hvis der er noget der er svært. En bisidder er der for din skyld.

Du kan få en bisidder gennem BørneTelefonen. Vores bisiddere har hjulpet mange børn og unge, der har haft det svært, med at få den hjælp de har brug for. Hvis du gerne vil høre mere om, hvordan en bisidder kan hjælpe dig, kan du ringe til BørneTelefonen på 116111. Du kan også ringe direkte til bisidningen på 35555556.

Skal du lyve?

I forhold til dit møde med kommunen spørger du, om du bare skal lyve og sige, at du har det godt. Nu ved jeg ikke, om det er første gang du har lavet selvskade eller om det er sket før. Hvad jeg ved fra andre unge, som laver selvskade, så er der ofte noget de gør, når de ikke har det så godt. Du skriver selv, at du ikke rigtig kan huske hvorfor du har lavet selvskade men at det nok var noget med at du var meget stresset.

Derfor tænker jeg, at det bedste ville være at være ærlig overfor din pædagog og den fra kommunen, du skal til møde med. At stoppe med at lave selvskade er sjældent noget nogen kan klare alene. Ofte laver man jo selvskade fordi man har det rigtig skidt og på en eller anden måde har brug for at lukke for sine tanker og følelser. Kan du mon kende det?

Hvis du er ærlig og fortæller hvordan du har det og at du har lavet selvskade til mødet, kan de bedre hjælpe dig med at få den hjælp som du har brug for, for at få det godt. For du fortjener at have det godt og leve et ungdomsliv uden at selvskade.

Ved andre, hvordan du har det?

Jeg kommer også til at tænke på om du mon har nogle andre du kan tale med om hvordan du går og har det. Måske et familiemedlem eller en lærer du er tryg ved? Det er nemlig rigtig vigtigt at få talt om de svære ting, som fylder. Det kan måske også hjælpe med at tage toppen af nervøsiteten og angsten, som du oplever lige nu.

Til slut vil jeg give dig et link til foreningen for spiseforstyrrelser og selvskade. Her kan du læse mere om det at selvskade og de har også forskellige former for rådgivning.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar og at du kan finde modet, som du har vist ved at skrive her til brevkassen, til at få sagt hvordan du har det. Du fortjener nemlig, at få den hjælp du har brug for, så du kan  få det godt!

Du er altid velkommen til at skrive ind igen eller ring ind til BørneTelefonen på: 116111

Jeg hepper på dig
Kærlig Hilsen BørneTelefonen

 

 

Få flere gode råd om Selvskade og cutting

Cutter du selv? Eller har du en ven, som har selvskadende adfærd? Hvis man påfører sig selv fysisk smerte, er det et tegn på, at man har det dårligt indeni. Derfor er det vigtigt at få hjælp.

Hvis du har cuttet, kan det være du har fået ar og tænker: Går mine ar væk? Hvad skal jeg sige, når folk spørg indtil mine ar? Det kan også være du gerne vil stoppe med at skade dig selv, men ikke ved hvordan. Måske du tænker: Hvordan skal jeg fortælle til mine forældre at jeg cutter? Hvordan får jeg hjælp?

Her på siden kan du finde alternativer til selvskade. Du kan også lave en handleplan, der hjælper dig, når du har det svært, du kan læse om forskellig svære følelser og hvad der kan hjælpe eller du kan læse andre børns breve.

Selvskade Andre der hjælper

Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade

Rådgivning og andre tilbud vedrørende spiseforstyrrelse og selvskade
Læs mere

Psykiatrifonden

Rådgivning og støttetilbud om psykisk sygdom og diagnoser
Læs mere

Trin for trin Byg et brev

Hvis det er svært at sige noget ansigt-til-ansigt, kan det være nemmere at skrive det ned. Her kan du bygge et brev, som du kan sende til den person, du gerne vil have til at hjælpe dig.

Skriv et brev, sæt ord på det, der er svært at sige. Vi har lavet en guide, der hjælper dig med at skrive de tanker ned, som er svære at fortælle.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat