Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Alkohol ~4,5%

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 15 år

Tak for dit brev. Du gør dig nogle gode overvejelser om det at smage Somersby. Du har lyst til det, og så er der bare samtidig det med, at dine forældre ikke drikker, og også at du endnu ikke selv kan købe det.

Jeg kan godt forstå din nysgerrighed på at smage Somersby. Måske har du oplevet nogle af dine venner drikke det?

Som du selv skriver, smager det af æblecider, en sød drik hvor man ikke smager alkohol. Men det er jo så også det, der er lumsk, for der er ligeså meget alkohol i en Somersby som i en øl.

Så man bliver altså påvirket af alkohol ved at drikke Somersby og kan nemt komme til at drikke for meget, da det smager sødt og lidt som saftevand.

Det er mega fornuftigt at dig, at du tænker over, om du vil drikke! Som du sikkert ved, er det ikke godt for hjernen at få alkohol. Det er også en af grundene til, at man først kan købe det, når man er over 16 år, som du også selv skriver.

Det kan bare være rigtig svært at stå imod, hvis de andre venner begynder at drikke, og man gerne vil være en del af fællesskabet. Hvordan har du det mon i forhold til vennerne og alkohol; føler du dig mon presset til at smage?

Jeg spørger, fordi jeg ved fra andre unge, at mange har prøvet at stå i et dilemma, hvor vennerne tilbyder alkohol, og man egentlig ikke selv er helt klar over, om det nu er en god idé. Jeg fortæller dig det også, så du ved, at du i hvert fald slet ikke er alene om at være lidt i tvivl.

På vores side om alkohol kan du også høre andre unges fortællinger, tanker og følelser omkring alkohol og fester: Unge-og-alkohol

Mit råd til dig i forhold til om du skal drikke Sommersby, er at jeg synes, du skal vente, til du selv må købe det.

Men inden du så bliver 16 år, kunne det måske være, at det var rart at få en snak med dine forældre om, hvad deres oplevelser med alkohol er.

Så kunne du finde ud af, hvad dine forældre synes om alkohol og behøver ikke gå og forestille dig alt muligt og være nervøs for hvad de synes. Det kan selvfølgelig være, at de synes det er en rigtig dårlig ide, at du skal smage alkohol, også når du er 16 år, men så kender du i hvert fald deres holdning. Kan du mon følge mig?

Hvis du vil vente med at drikke noget, du bliver påvirket af, kan du overveje nogle alternativer til Somersby.  Hvis du feks. godt kan lide æblesmagen, kan du i stedet købe æblecider uden alkohol eller med 0,2% alkohol. Det må du selv købe i butikker.

Bedste hilsner til dig fra BørneTelefonen

 

Flere gode råd til unge Om alkohol

Når man er ung, kan det være, at man begynder at interessere sig for fester. Eller måske at ens venner, er begyndt at feste – og måske er nogen også begyndt at drikke øl og drinks til festerne?

Har du tanker som: Jeg føler, jeg skal drikke, for at være en del af fællesskabet. Det er som om, der er et gruppepres til festerne. Hvordan siger jeg fra? Jeg vil gerne prøve at drikke, men hvordan taler jeg med mine forældre om det? Jeg tror jeg har et alkoholproblem, hvordan får jeg hjælp til at komme ud af min afhængighed? Hvad kan der ske, hvis jeg drikke for meget? Min ven bliver altid for fuld, hvordan kan jeg hjælpe?

Tjek siden ud og find svar på dine spørgsmål. Du kan tage en quiz og finde ud af, om du kender til myterne om alkohol. Du kan også læse gode råd til, hvordan du drikker alkohol på en sikker måde eller du kan læse andre børns dilemmaer og se BørneTelefonen svar.

Alkohol og stoffer Andre der hjælper

Netstof

Rådgivning og information om alkohol og rusmidler. Find et behandlingstilbud.
Læs mere

Alkolinjen

Til dig, der drikker meget alkohol eller er pårørende til alkoholmisbrug
Læs mere

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat