Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Hvordan får man et job

Jeg er helt blank har kun prøvet 2 dages praktik

Skal man søge på nettet

hvordan laver man en ansøgning

og hvad skriver man

skal man have et cv

hvad hvis man går videre

hvad så

Dreng, 14 år
Svar fra andre

Børn

Hej dreng på 14 år!
Jeg var også meget forvirret, første gang jeg skulle søge job.
Hvordan finder man et job? Hvordan ansøger man? Hvordan skriver man en ansøgning? Hvad er et CV? Skal man til Jobsamtale? Hvad skal man sige?

Det hele virkede lidt kompliceret og uoverskueligt. Heldigvis kan man finde rigtigt meget information omkring det, hvis man søger på nettet, og jeg er også helt sikker på der er nogle videoer på YouTube der kan forklare det bedre end jeg kan, men jeg vil gerne give det et forsøg alligevel.

Vi kan starte med at lave nogle trin, for at gøre det lidt nemmere at forstå 🙂

Trin 1: Sæt dig ned, og find ud af hvor det er du gerne vil arbejde. Du er 14 år, så det er lidt begrænset hvad du må arbejde med, der er nogle regler. Jeg ved at, du kan læse om dine regler og rettigheder på blandt andet Jobpatruljen.dk.

Du kan fx blive omdeler eller opvasker på en restaurant. Men lad os nu sige, at du gerne vil være ungarbejder i Føtex food.

Trin 2: Når du har vurderet med dig selv, hvor du gerne vi arbejde, er det tid til at skrive en ansøgning. I en ansøgning skal du fortælle om dig selv, og hvorfor du mener, at du har de rigtige kompetencer til jobbet – du skal overbevise dem, om at de skal vælge dig i stedet for en anden.

Da jeg skulle skrive en ansøgning første gang, fik jeg noget inspiration fra nettet, der er massere af eksempler og forslag til hvordan man skriver en ordentlig ansøgning. Du kan evt. spørge dine forældre eller en storesøsken, hvis du har det til råds. Jeg er sikker på, at de vil kunne hjælpe dig – både med at skrive og med at rette den. Det er nemlig ret vigtig, at din ansøgning er velformuleret.

Her er et forslag på en god skabelon til en ansøgning:

FØRSTE PARAGRAF: Start ud med et “Kære eller hej **** (der hvor du nu ansøger)”

ANDEN PARAGRAF: Fortæl om dig selv.

TREDJE PARAGRAF: Fortæl hvorfor du er det rigtige match til jobbet. Du kan fx skrive “Jeg er fleksibel og lærenem” – den virker altid ;).

Slut af med et høfligt “Tak for jeres tid, jeg håber at høre fra jer, mange hilsner osv.”

HUSK din ansøgning SKAL inkludere:
– Kontaktoplysninger såsom navn, telefonnummer, mail, adresse OG dato.

Og din ansøgning skal helst fylde en side (Du må gerne pynte lidt).

Trin 3: Du skal aflevere din ansøgning. Det er lidt forskelligt fra sted til sted, hvordan de modtager ansøgninger. Nogle søger folk på deres hjemmeside, der skal man ofte vedhæfte sin ansøgning og sit CV. Andre steder kan man søge uopfordret, og blot sende sin ansøginger. Du kan faktisk også gå ned i den butik, hvor du gerne vil arbejde og aflevere ansøgningen i hånden. Der er mange måder.

Første gang jeg ansøgte et sted, skulle jeg vedhæfte et CV. Og det havde jeg jo ikke. Så jeg undlod. Det er ikke alle steder man skal det, men nogle steder ønsker det. Hvis jeg var dig, så ville jeg spørge nogle voksne om hjælp til det.

Trin 4: Trin 4 er simpelthen bare at vente på svar. Måske var det ikke lige dig de ledte efter eller også bliver du kontaktet og kaldt til jobsamtale.

Trin 5: Lad os sige du bliver kontaktet. Så skal du med stor sandsynlighed til jobsamtale. Du får ofte et sted og tidspunkt, hvor du skal møde op, og snakke med en af dem der ansætter. De spørger ofte lidt ind til dig og din baggrund (ofte nogle lidt dumme spørgsmål haha). Der var engang en der spurgte mig “Såå hvad står du for?” Jeg forstod slet ikke hans spørgsmål. Men det skal du ikke bekymre dig om, bare sig hvad der falder dig ind. Det helt okay at være lidt nervøs. De er ofte meget flinke og forstående. Og man kan altid lige sige at det er ens første jobsamtale, hvis man er alt for urolig.

Efter Jobsamtalen får du nyheden! Den kan både være god eller dårlig.

Det blev lidt langt, men jeg håber det gav dig en lidt større forståelse. Jeg ønsker dig held og lykke med det hele!

Mange hilsner F <33

  • F, Pige, 16 år

Hej
Første gang jeg skulle søge et job var for omkring 1,5 år siden.
(Jeg søgte et fritidsjob)
Jeg lavede et opslag i en Facebook-gruppen. Gruppen var der omkring hvor jeg bor😊

Jeg skrev lidt om mig selv og hvad jeg lavede
Jeg søgte et rengøringsjob og barnepige job, og skrev derfor lidt omkring hvilke erfaringer jeg havde.

Jeg indsendte ikke cv da det bare var et fritidsjob jeg søgte😉

Håber du kunne bruge min hjælp
Hilsen mig😊

  • 😊, Pige, 14 år

Hej
Jeg gik jævnligt ind og kiggede på ungarbejde.dk for at tjekke, om der skulle være dukket noget interessant op, hvilket der en dag pludselig gjorde. Det kan sagtens være, du helst vil have et omdelerjob eller et arbejde i et supermarked eller en kiosk. Dem er der typisk en del af. Jeg sendte ikke cv med, da jeg søgte. Da jeg havde sendt min ansøgning, gik der nogle uger, før jeg fik et svar, der sagde, at de gerne ville have mig til at skrive en prøvetekst(søgte arbejde som tekstforfatter), efter de havde præsenteret arbejdsbetingelserne for mig over mail. Derefter fik jeg en deadline for teksten, og da de havde læst den, inviterede de mig til en jobsamtale, som foregik over telefonen. Jobsamtalens indhold var primært feedback på prøveteksten, yderligere præsentation af arbejdsbetingelserne, og afslutningsvist tilbød de mig jobbet. Vi havde løbende en korrespondance om relevante ting ift. jobbet, hvilken foregik over mail. Samme dag, som jeg var blevet tilbudt jobbet, fik jeg tilsendt en kontrakt, som jeg skulle underskrive, hvorefter jeg var ansat. Jeg har ikke haft andre jobs, så jeg ved ikke, hvordan det foregår andre steder. Det er også uvist, om jobsamtalen ville have været med fysisk fremmøde, hvis ikke corona fandtes. Dette var for at komme med et eksempel på, hvordan et ansættelsesforløb kan foregå. Håber, det hjalp bare en smule. 🙂 Jeg ønsker dig det bedste.

  • Jesus elsker dig, Pige, 14 år

Det er ikke længere muligt at give råd til dette brev. Vil du hjælpe andre børn, så klik her

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat