Brev

Forældre kan ikke se alt hvad jeg gør

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 12 år

Tak for dit brev, hvor er det godt du skriver.

Jeg kan læse, at dine forældre ikke tror, at du hjælper til og bare sidder og glor på skærm. Din far skælder dig tit ud på grund af det og han ser ikke de ting du faktisk laver på skærmen, er det rigtig forstået?

Det lyder på mig som om, at du laver mange gode og spænende ting, når du sidder på skærmen. Jeg ved fra andre her på brevkassen, at der ofte kan opstå konflikter mellem børn og deres forældre, når det handler om skærm. Så der er mange andre, som oplever det samme som dig.

Jeg ved også, at det kan være rigtig svært for nogle forældre at forstå, hvor mange ting der faktisk foregår på skærme i dag. Både i det sociale liv, med f.eks. tiktok, men der er også en masse lektier og skoleting, som foregår på skærmen. Dengang dine forældre var unge, var der jo slet ikke så mange muigheder på skærmen, som der er i dag.

Jeg tænker derfor, at det er en rigtig god ide du har fået, at fortælle dine forældre omkring det. På den måde kan de høre tingene fra din side og måske bedrer forstå, hvad du laver når du er på skærmen.

Jeg ved, at det nogle gange kan være svært, at skulle snakke om noget med sine forældre. Noget jeg ved fra andre unge er, at det kan være en god ide, at aftale et tidspunkt med sine forældre, hvor man kan snakke sammen. På den måde bliver man ikke forstyrret og ens forældre ved, at man har noget, som man gerne vil snakke om.

Hvis du syntes, at det er lidt svært hvordan du lige skal fortælle det, kan det måske være en mulighed, at vise dem dette brev? Jeg syntes, at du har beskrevet, det der går dig på, så godt i det her brev og det kan måske være en hjælp til, at starte samtalen med dine forældre.

Da jeg læste dit brev, lagde jeg også mærke til, at du føler dig stresset. Du siger faktisk lige ud, at du er stresset, og at din kalender er fyldt helt ud til langt ind i det nye år. Jeg kommer til at tænke på, at denne travlhed måske er for meget for dig? Du er 12 år og har ligesom alle andre brug for pauser og hvil. Jeg håber, at du mærker godt efter, når din hjerne har brug for at kunne tænke sine egne tanker og komme lidt ned i tempo.

Jeg ved, at skærmene og de mange aftaler i kalenderen kan komme til at tage magten, hvis de får lov. Man kan ‘tabe sig selv’, hvis man giver stressen lov til at vokse – for det føles jo fedt at have travlt og at være efterspurgt. Måske er dine forældre lidt bekymrede for, hvad skærmforbruget kan komme til at betyde for dig i længden? Der har jo være skrevet meget om dette på nettet og i nyhederne den seneste tid. Måske kan I også få gang i en samtale om, hvordan det føles for dig at have så travlt?

Jeg håber, at du kan bruge mit svar og at du finder modet til, at få snakket med dine forældre.

Kærlig Hilsen BørneTelefonen

 

Få endnu flere gode råde om hvordan du kan slappe af og finde ro

Der er forskel på at have travlt med en masse ting og så at være stresset. Det er ikke farligt at opleve mindre mængder af stress, det gør vi alle sammen. Men hvis du oplever, at du ikke kan slappe af og at du hele tiden føler dig bagud, så er det rigtig vigtigt, at der bliver gjort noget ved det. Der er nemlig ingen børn, der skal have stress.

Måske du tænker: Hvorfor er jeg stresset? Hvordan undgår jeg stress? Hvad er symptomerne på stress? Hvordan ændrer jeg mine forventninger til mig selv? Hvordan siger jeg nej? Hvordan får jeg mere ro i min hverdag? Hvorfor føler jeg mig aldrig god nok?

Du kan blive stresset af forskellige årsager. Det kan fx være dine forældre pludselig skal skilles og den nye situation gør dig stresset og trist. Det kan også være, at du har alt for meget, du skal nå i din hverdag. Det kan også være, at du har for høje krav til dig selv.

Her på siden kan du få gode råd og læse andre børns breve og BørneTelefonens svar. Du kan også prøve en vejrtrækningsøvelse, der kan få dig til at slappe af eller du kan lave en plan, der kan hjælpe dig med, at huske dig på, hvad der gør dig i godt humør.

Stem
Føler du dig presset eller stresset? Har du meget, du skal nå i din hverdag? Stem her og se hvad andre har svaret.

Føler du dig presset?

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat