Sådan kan du kontakte BørneTelefonen

Brev

Det er træls

Læs hele brevet
Svar fra

Børnetelefonen

Kære pige på 13 år

Jeg kan godt forstå, at situationen med pigerne i din klasse både påvirker og stresser dig. Du skriver, at du søger nogle råd, og det vil jeg forsøge at give dig med på vejen.

Det er både rigtig hårdt og utrygt, når der er dårlig trivsel, dårligt fællesskab, dårlig stemning eller mobning i en klasse, så jeg kan godt forstå, at det har fået dig til at hade at gå i skole.

Jeg ved ikke, om du også har det sådan, men mange andre, der oplever mobning og dårligt fællesskab i skolen, tænker, at det er deres egen skyld. Men det er aldrig ens egen skyld! Det er ikke den, der bliver mobbet, der er noget i vejen med, men fællesskabet, der ikke er, som det skal være. Derfor er det også vigtigt at få hjælp til at ændre det, så I i klassen kan få det bedre sammen.

Derfor er det så sejt, at du allerede har snakket med læreren og med pigerne om, at du synes, det er træls. Men desværre føler du ikke, at de lyttede til dig. Alligevel vil jeg opfordre dig til at snakke med læreren igen, meget gerne sammen med dine forældre. Andre, som har stået i lignende situationer, synes det har været hjælpsomt, at vise brevet her og mit svar til læreren. Det kan du måske overveje? Måske du og dine forældre også kan snakke med en anden lærer eller med skolelederen? For det er lærernes og skolelederens ansvar, at du har det godt og trygt i skolen.

Faktisk har man som elev ret til at gå i en skole, hvor man har det godt. Som du selv beskriver, så bliver man nemlig ukoncentreret og lærer ikke ligeså meget, når man ikke har det godt i skolen. Derfor skal skolen også have et værdi-regel-sæt og en anti-mobbe-strategi. Hvis læreren og skolen stadig ikke gør noget for, at du skal få det bedre i skolen og stoppe mobningen, så kan man også vælge at klage. Du og dine forældre kan læse mere om dine rettigheder og muligheder for at klage her.

Desuden vil jeg fortælle dig, at det er flot, at du klarer sig så godt i skolen, selvom du beskriver, at du ikke har det godt i skolen og klassen. Det fortæller mig, at det betyder meget for dig, at du klarer dig godt, og at du er enormt viljestærk! Den styrke kan du bruge videre til igen, at få det godt i hverdagen i skolen, som du fortjener.

Du har ret i, at det er en svær beslutning, om man skal flytte skole! Det har stor betydning og kan være en stor omvæltning, men det kan også være en god én af slagsen. Jeg kan desværre ikke sige dig, om det vil være en god idé for dig at skifte skole eller ej. Men jeg vil råde dig til at mærke godt efter i maven, snakke mere med dine forældre om mulighederne og evt. lave en for-og-imod-liste. Måske kan du også snakke med nogle andre kammerater fra andre klasser, fritidsaktiviteter eller nogen, du kender på anden vis? Og om muligt komme på besøg på den nye skole, inden du flytter, så du kan fornemme om den anden skole er bedre for dig. Hvis I vælger at du flytter skole?

Jeg håber, at du kan bruge mine råd, og at du sammen med dine forældre og skolen kan finde frem til en løsning, så du igen kan blive glad for at gå i skole.

Kærlig hilsen BørneTelefonen

Hvad gør man, hvis man er Skoletræt?

Gode råd om at være Ny i klassen

Skole og efterskole Andre der hjælper

Uddannelsesguidens eVejledning

Vejledning om uddannelse og job
Læs mere

Har du eksamensangst? Få flere gode råd her

Det er helt almindeligt, at man føler ubehag, når man bliver bedømt af andre, men hvis nervøsiteten vokser sig så stor, at den nærmere bliver til en eksamensangst, så er det vigtigt, at få talt om det med nogen.

Måske har du tanker som: Hvordan undgår jeg eksamensangst? Hvordan skal jeg forberede mig inden min eksamen? Er der øvelser til eksamensangst? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan huske, hvad jeg skal sige?

Her på siden kan du få gode råd. Du kan også få et opmuntrende citat, få dine katastrofetanker ud af hovedet, lægge en plan for, hvordan du forbereder dig, prøve vejrtrækningsøvelsen, afstemningen eller læse andre børns breve.

Ring

Ring til bisidningen på nummer 35 55 55 56.

SMS

Send SMS til BørneTelefonen på nummer 116111.

Ring

Ring til BørneTelefonen på nummer 116111.

Chat
Chat
Gruppechat
Gruppechat